Gilbert rijdt Amstel Gold Race mogelijk niet: 'Hij moet zich op training testen'

Het nog allerminst zeker dat viervoudig winnaar Philippe Gilbert aanstaande zondag aan de start van de Amstel Gold Race staat. De Waal laste een rustperiode in, nadat hij tijdens Gent-Wevelgem merkte dat het bij hem niet zo liep zoals het zou moeten lopen.

Gilbert rijdt Amstel Gold Race mogelijk niet: 'Hij moet zich op training testen'
  • Philippe Gilbert Philippe Gilbert

Dat alles heeft te maken met de knieblessure die Gilbert vorig jaar opliep bij een val in de Ronde van Frankrijk. Hij brak z'n knieschijf en werkte hard om weer terug te keren op niveau. Dat eiste z'n tol.

"Misschien heeft hij zelfs iets te hard gewerkt en dat zorgde voor een weerbots. De rustperiode kan dienen als een supercompensatie", legt ploegleider Mario Aerts uit in Het Nieuwsblad. "Al was het ook een mentale kwestie... Als Phil zich klaar voelt om te koersen, heeft hij zijn plaats in de selectie, maar hij moet zelf het initiatief nemen."

Volgens Aerts is het niet aan de ploegleiding om die beslissing te maken. "Hij moet zich op training testen en op basis van dat gevoel beslissen of hij er klaar voor is of niet. Wij kunnen dat niet voor hem doen."

Mocht Gilbert de wedstrijden toch niet rijden, dan is Tim Wellens de enige kopman. Wellens rijdt de Brabantse Pijl, die hij won in 2018, overigens niet.

Update: Gilbert rijdt Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik

De Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik rijdt hij wel. Dat kondigde de renner van Lotto-Soudal aan op twitter. Tien jaar geleden won hij beide wedstrijden in één week (en ook nog de Brabantse Pijl en Amstel Gold Race). "Het is fijn om op deze manier de tiende verjaardag van mijn overwinningen te vieren", zegt hij.

Nieuws
  • Cor Vos