Gilbert over nieuwe UCI-regels: 'Frame is niet gemaakt om ons gewicht op die manier te dragen'

Philippe Gilbert is wel een voorstander van de nieuwe UCI-regels, waardoor op het frame zitten in een afdaling verboden is. Over de 'bidonregel' is hij dan weer niet te spreken: "Het is leuk om een bidon aan fans te geven'

Gilbert over nieuwe UCI-regels: 'Frame is niet gemaakt om ons gewicht op die manier te dragen'
  • Afbeelding van Philippe Gilbert Philippe Gilbert

Gilbert, die na een korte pauze genomen te hebben, volgende week de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik rijdt vertelt tegen Eurosport dat Matej Mohoric het dalen op de buis heeft geintroduceerd. "We waren er verbaasd over, maar na enkele maanden had het grootste deel ven het peloton het overgenomen."

De Waal is geen voorstander van die manier van afdalen. "Het frame van de fiets is daar niet op getest en niet gemaakt om ons volle gewicht op die manier te dragen. Het is ook gewoon een gevaarlijke positie."

Over het feit dat veel renner aangaven dat ze zich niet gehoord voelden, zegt hij het volgende. "Wanneer we na een training of een wedstrijd thuiskomen en we zien een mail van de UCI, zijn we niet geneigd die snel te openen. Het was ook niet echt duidelijk dat het om iets belangrijks ging. Veel renners wisten niet dat ze hun mening niet mochten geven en dat stoort me wel. Als je je mails niet leest, moet je achteraf ook niet klagen over die beslissing."

Bidons

Over de 'bidonregel' is Gilbert minder te spreken. "Sinds een jaar of vijf, zes is de mentaliteit in het peloton veranderd. Steeds meer renners gooien hun bidons gewoon weg en dat veroorzaakte valpartijen. Dat is gevaarlijk en dus moest dat veranderen, maar ik ben geen voorstander van de huidige regels. Dan zouden ze de reclamekaravaan ook moeten verbieden, want die gooien ook dingen in het ravijn. Het is leuk om een bidon aan fans te doen, maar dat ze iets aan renners die hun bidon op de Galibier in het ravijn gooien en die daar dan voor 100 jaar blijf liggen, dat snap ik."