Organisatie Ronde van Turkije krijgt onderuit de zak: 'Overwogen af te stappen'

De organisatie maakt er volgens wielrenners en wielervolgers op twee vlakken een potje van..
deceuninck-quickstep

Voor Deceuninck-QuickStep is de Ronde van Turkije een doorslaand succes. Fabio Jakobsen lijkt z'n eerste test prima te doorstaan en Mark Cavendish won drie etappes, maar toch stapte de ploeg bijna af, zo meldt ploegbaas Patrick Lefevere in zijn column in de Vlaamse krant Het Nieuwsblad.

De organisatie zou het niet zo nauw nemen met de strenge coronamaatregelen in het wielrennen volgens Lefevere. "Dokter Yvan Vanmol was voor ons ter plaatse en hij was niet gelukkig. Inchecken in hotels verliep chaotisch: vooraf doorgegeven documenten gingen verloren, waardoor de renners lang in de lobby vastzaten, op een veel te kleine ruimte met veel te veel mensen. Coronamaatregelen bestonden niet of werden in ieder geval niet nageleefd."

Lefevere legt uit wat de ploeg aantreft. "De Ronde van Turkije doet vooral de badsteden aan. De hotels zijn navenant: grote ketens met grote eetzalen en grote buffetten. Onze renners staan dan in de rij te wachten tussen toeristen, die wel of geen mondmasker dragen.

De baas van QuickStep gaf z'n ploegarts de vrije hand om een drastisch besluit te nemen. "Dokter Vanmol kon het niet aanzien. Ik heb hem aan telefoon gezegd: “Yvan, als het zo erg is, moet jij als dokter je verantwoordelijkheid nemen.” Uiteindelijk was het de voorbije dagen iets strakker geregeld en zijn we in de race gebleven."

Onveilig parkoers

Bovenop dat organisatorische rommeltje kwam nog eens de aankomst van gisteren in Turgutreis. Net als bij de bijna fatale crash van Fabio Jakobsen in Polen lag die in een dalende lijn, waardoor er zeer hoge snelheden gehaald werden. Eerder zagen we al dat de Ronde van Turkije z'n hekwerk niet op orde had. Twee zaken die de UCI graag veranderd ziet - alhoewel de bond niet straft, zoals het wel bij de bidons doet..

Jasper Philipsen, de winnaar gisteren, begreep er na afloop niks van. "Er was al zoveel te doen over dalende aankomsten. Ik moet mijn snelheid nog nakijken, maar met zulke risico’s kan er werkelijk van alles gebeuren met lelijke valpartijen tot gevolg."

In een tweet gaf ook Thijs Zonneveld de organisatie en de UCI onderuit de zak. Onder die tweet kun je nog terugkijken hoe in de vierde etappe het hekwerk een massale valpartij in de sprint de situatie er niet bepaald beter op maakte.

Laatste nieuws