Organisator WK veldrijden in VS stapt op vanwege politieke issues

Hoofdorganisator Brook Watts trekt z'n conclusies. Hieronder lees je wat er precies aan de hand is.

mathieu van der poel

Volgers van de Amerikaanse politiek en/of de crosswereld zullen er misschien al het een ander van mee hebben gekregen, maar er is gedoe rondom het WK veldrijden in Fayeteville, Arkansas dat komende winter op het programma staat.

Wat is er aan de hand? De zuidelijke, conservatieve staat nam onlangs een wet aan waarmee het de enige staat in de VS wordt die hormoonbehandelingen of puberteitsremmers voor minderjarige transgender inwoners verbiedt. De Republikeinse meerderheid in de senaat drukte die wet erdoor; zelfs een veto van de (eveneens Republikeinse) gouverneur kon daar niets aan veranderen.

De vergelijking met het organiseren van een WK in Qatar gaat misschien niet helemaal op, maar er waren in de wielerwereld ook stemmen die vonden (en vinden) dat je geen WK moet organiseren in een staat die de rechten van een groep in de samenleving op deze wijze schendt en inperkt.

Zover komt het waarschijnlijk niet, maar het hoofd van het organisatiecomité en de grote roerganger achter het WK in Fayetteville trok wel zelf z'n conclusies. In een bericht op Instagram liet Brook Watts weten dat hij zich terugtrekt. Hij kan niet leven met de 'problematische situatie in Arkansas' schrijft op Instagram in een statement.