Adrie van der Poel enthousiast over WK-parkoers Fayetteville en hard voor Belgen: 'Hou van dit soort omlopen, Belgen reden niet om zelf te winnen'

Z'n zoon deed niet mee, maar dat houdt uiteraard niet in dat Adrie van der Poel geen uitgesproken mening heeft over het parkoers en de tactiek van de Belgen...

adrie van der poel

Met een ontketende Tom Pidcock kreeg het WK in Fayetteville bij afwezigheid van Mathieu van der Poel en Wout van Aert toch een mooie winnaar, die op geheel eigen wijze over de streep kwam op het snelle rondje dat was uitgetekend in Fayetteville, Arkansas.

Veel mensen vonden dat rondje, vooral nu het er zo droog bij lag, niet WK-waardig en meer op een gravelcriterium lijken. Adrie van der Poel is het duidelijk niet met die mensen eens, vertelt hij tegen Wielerflits.

"Net door die hoge snelheid was het toch een lastig rondje, hoor. Ik hoor ze allemaal graag lullen dat er niets in zat en dat het parcours makkelijk was. Onthoud: crossen is nog nooit makkelijk geweest, het is altijd á bloc. Die snelheid – dat wordt zwaar onderschat, hoor – maakt het net wél technisch. Nu kwam het juist aan op bochtentechniek."

Over de tactiek van de Belgen was Van der Poel senior dan weer veel minder te spreken. "Je zag in de beginfase dat ze constant naar Pidcock zaten te kijken, om te zorgen dat hij niet in de positie kwam die hij graag zou willen. Ze reden dus niet om zelf te winnen, maar om Pidcock te doen verliezen. Dat is een tactiek die helemaal fout is, je gaat namelijk niet uit van eigen kracht."

Hij denkt dat de Belgen daarmee Pidcock tergden. "De Belgen kwamen er af en toe heel storend tussen rijden. Maar dat moet je bij Pidcock niet doen, hem een klein beetje kennende. Dan fok je hem alleen maar op en werkt je tactiek juist averechts."

Hoe ze dan wel precies hadden moeten rijden, weet Van der Poel ook niet precies. Of ja, hij heeft met een knipoog wel een idee... "Wout van Aert sturen. Pidcock had Wout er hier niet afgereden. De bochtentechniek van de Brit is wel fenomenaal, Wout is daar minder in. Maar op vermogen had Van Aert dat wel goed gemaakt."

Cyclocross
  • Cor Vos