Jos van Emden: 'Wout en Primoz zowel mentaal als fysiek beste kopmannen voor wie ik reed'

Jos van Emden over Van Aert en Roglic als kopmannen, hoe hij 'leerde knechten' van Tony Martin en over hoe lang hij nog wil fietsen.

van emden van aert
  • Team Jumbo-Visma Team Jumbo-Visma
  • Jos van Emden Jos van Emden

Op de site van Jumbo-Visma steekt de ervaren rot Jos van Emden de loftrompet over zijn kopmannen Wout van Aert en Primoz Roglic. De 36-jarige veteraan versleet er al heel wat in zijn loopbaan als prof, maar deze twee steken er wat hem betreft op alle vlakken bovenuit, zo vertelt hij op de site van zijn ploeg Jumbo-Visma.

"Ze zorgen ervoor dat je altijd hongerig blijft en motivatie hebt, om dat het zulke toppers zijn. Het zijn echt geweldige jongens om voor te rijden. Ik wil niemand anders tekort doen, maar het zijn zowel mentaal als fysiek de beste renners voor wie ik reed. Ze zijn heel dankbaar, duidelijk en natuurlijk is het ook mooi dat ze ons werk vaak afmaken. Dat is goed voor de moraal. Buiten de koers, aan tafel, zijn het weer gewoon Wout en Primoz, ook dat is mooi."

Van Emden stipt ook nog even het belang van Tony Martin aan, voor de ploeg en voor zijn eigen ontwikkeling als knecht. "Zijn komst drie jaar geleden was echt perfect. We hebben vaak dezelfde rol in de koers, dus ik heb goed bij hem afgekeken hoe hij dat doet. We hebben niet echt 'samen eraan gewerkt' ofzo, maar het heeft me wel veel geholpen in mijn rol als knecht."

En dus heeft Van Emden het naar zijn zin bij de ploeg. Onlangs verlengde hij zijn contract met twee seizoen. "Ik ben er nog lang niet klaar mee. Het is ook een leuke waardering van Jumbo-Visma dat ze me als cultuurdrager zien, maar ik vind het belangrijker dat ik sportief van waarde ben. Pas als ik het verschil niet meer kan maken op de fiets stop ik. Voorlopig gaat het nog erg goed, want ik was zeer tevreden over m'n eigen Parijs-Nice."

Jos van Emden staat 8 mei aan het vertrek van de Giro in Turijn.