5 Redenen om de fantastische Ronde van Rwanda de komende week goed te volgen

Vanaf zondag een week lang koers in Rwanda. En dat wil je volgen, lees maar!

tour du rwanda

1) In de Ronde van Rwanda is wielrennen écht een mondiale sport

Waar vind je nou zo'n divers deelnemersveld? Kijk hieronder dan wat er allemaal aan de start staat?

2) De Ronde van Rwanda is wielrennen op z'n puurst

In de beginjaren van de Ronde van Rwanda was je bij pech veroordeeld tot ellenlang wachten tot je misschien achterin een pick up weer mee kon. Die dagen zijn voorbij, maar het zijn nog steeds prachtige beelden. Onderstaand filmpje bijvoorbeeld, dat is toch genieten!

3) In de Ronde van Rwanda kun je talentjes spotten voor je toekomstige pooltjes

Het is te hopen voor de wielercommentatoren dat Janvier Nshimyumuremyi door gaat breken in de Europese koersen... Maar zonder gekheid, in het verleden hebben onder andere Kiel Reijnen, Daniel Teklahaimenot en Merhawi Kudus de Ronde gewonnen. Dat zijn nu goede profs die bij World Tour-ploegen zitten/zaten.

(En zoals je ziet, kun je ook nog juichen voor een Nederlander: Adne van Engelen van Bike Aid. De Noord-Hollander behaalde in het verleden al podiumplekken in de Ronde van Kameroen, de Ronde van Egypte en de Ronde van Mesopotamië, dus hou 'm in de gaten!

4) Maar je ziet ook ervaren rotten aan het werk

Ene Oscar Sevilla staat ook aan het vertrek. 44 jaar en still going strong. Daarnaast staan er nog wel meer bekende namen aan de start: Pierre Rolland, Alexis Vuillermoz en Jonathan Hivert bijvoorbeeld.

Oscar Sevilla (hier op de foto nog maar 43..) in het shirt van Team Medellin, waar hij ook nu voor uitkomt.

5) Kasseien!

Bij het land Rwanda denk je misschien niet meteen aan kasseien, maar hij is er toch echt hoor: de Muur van Kigali. Buiten dat schotelt de organisatie de renners sowieso een fraai, avontuurlijk parkoers voor - maar hoe kan dat ook anders in Rwanda!

En hoe hou ik de Ronde van Rwanda dan in de gaten?

Helaas geen live-uitzendingen op Eurosport met Karsten Kroon die ons alles over de flora en fauna in Rwanda vertelt, maar het Franse TV5 Monde zendt iedere avond rond half negen 's avonds een korte samenvatting uit van de etappe. Ook op het officiële YouTube-kanaal van de organisatie kun je de koers volgen.

Achtergrond
  • Tour de Rwanda