Ook versoepelingen in Giro: UCI past bidonregels aan

De UCI luistert naar de renners, dat mag in de krant (of op een website..)

bidons

Versoepelingen! Niet alleen in Nederland in het kader van de coronamaatregelen, maar ook in de Giro in het kader van de bidonmaatregelen.

De UCI besloot in samenspraak met de RCS (organisatie Giro), de rennersvakbond CPA en de ploegenbond AIGCP dat het vanaf vandaag in de Giro is toegestaan om in de laatste 50 kilometers bidons weg te gooien op een beklimming. Voorwaarde is dat daarmee geen toeschouwers of renners mee in gevaar worden gebracht.

De commissarisen van de UCI zullen ook coulance betrachten als renners bidons weggooien in 'uitzonderlijke koerssituaties'. Daarbij moeten we denken aan waaiervorming of andere obstakels in de officiële zones die zijn aangewezen als afvalzones.

Al met al klinkt dit - sarcasmemodus - helemaal niet arbitrair en zal dit absoluut niet voor nieuwe incidenten gaan zorgen. Eerder dit jaar werd Michael Schär het eerste slachtoffer van de bidonregels; hij werd in de Ronde van Vlaanderen uit koers genomen. Ook in de Giro kreeg bijvoorbeeld Fausto Masnada al een waarschuwing (de waarschuwing was al een aanpassing van de eerste regel, waarbij renners direct uit koers genomen konden worden).

Sommigen wijten het omverrijden van Pieter Serry door een ploegleidersauto van BikeExchange een paar dagen geleden ook aan de nieuwe regels. Daarbij is de ploegleider namelijk afgeleid door een renner die een jasje komt brengen. Eerder gooiden renners die weg en pikte de tweede ploegleidersauto ze op (Iljo Keisse heeft het daarover in het tweede artikel dat je hieronder ziet).