Video | Oortjes- en Almeida-soap voor Evenepoel in Giro, Bernal pakt tijd

Gravel lijkt niet de favoriete ondergrond van Remco Evenepoel. Of waren het gewoon de benen? Daarbij deed de situatie met Almeida ook wat gek aan, op z'n zachtst gezegd.

remco evenepoel
  • Afbeelding van Remco Evenepoel Remco Evenepoel
  • Afbeelding van Egan Bernal Egan Bernal

Gravel lijkt - voorlopig - de achilleshiel te zijn van Remco Evenepoel. Die conclusie kunnen we voorzichtig trekken na de elfde rit van de Giro, waarin de renners onderweg naar Montalcino 35 kilometer aan onverharde stroken over de Toscaanse witte wegen voor de wielen kregen.

De jonge Belg had het zichtbaar lastig in de bochten en dat hadden ze ook door bij INEOS. Die gaven met Ganna, Moscon en ook Bernal zelf vol gas op de stroken. Evenepoel kon het niet meer bijbenen en kwam alleen te zitten.

Een aparte situatie, want Almeida zat nog wel in de groep der favorieten. Na een poosje liet de Portugees zich toch afzakken, maar eenmaal bij Evenepoel zat die wat later toch weer alleen. De Belg deed gefrustreerd z'n oortje uit en daar was Almeida opeens weer - waarop Evenepoel z'n oortje weer in deed). Daar gaat nog wel over gesproken worden tijdens het eten vanavond... (beelden van deze soap onder de tekst van het artikel)

Ondertussen roken de klassementsrenners daarvoor bloed. Op de laatste onverharde strook kreeg INEOS hulp en gaven ze vol gas. EF bleek met Carthy, Bettiol en Guerreiro plots over de sterkste ploeg te beschikken. Slechts Bernal Vlasov, Caruso, Foss en Yates konden volgen (Buchmann reed er een stukje voor).

Op het steile, verharde klimmetje voor de finish gooide Bernal zelf nog de knuppel in het hoenderhok en pakte samen met Buchmann nog wat kostbare seconden op de anderen. In het algemeen klassement heeft hij nu 45 seconden voorsprong op nummer twee Vlasov. Remco Evenepoel verloor iets meer dan twee minuten op Bernal en staat nu 7e op 2 minuut 22 van het roze. (Onder de filmpjes zie je de top 10 van het algemeen klassement.)

De etappezege ging naar de 21-jarige Mauro Schmid (Qhubeka-Assos) uit de vluchtgroep, waarin Taco van der Hoorn en Bert-Jan Lindeman (maar hij deed werk voor z'n ploeggenoot , die dus won) al eerder gelost waren.

Evenepoel alleen, Bernal geeft gas

De oortjes- en Almeida-soap

Algemeen klassement na de gravelveldslag