Giro | Mollema komt tekort op Zoncolan, standbeeld voor Affini

En Egan Bernal zet de puntjes op de i.

edoardo affini
  • Edoardo Affini Edoardo Affini
  • Bauke Mollema Bauke Mollema

Het zag er zo goed uit voor Bauke Mollema en George Bennett; op papier de beste klimmers in de vluchtgroep, die ondanks verwoede pogingen van Astana een mooie voorsprong had aan de voet van de Zoncolan.

Dat was voor een groot deel te danken aan Jakopo Mosco en vooral Edoardo Affini, die hun longen uit het lijf reden voor ploegmaats Mollema en Bennett - zie onder dit artikel voor het idiote wattage dat Affini in de eerste vier uur wegtrapte.

Maar helaas, Molleme en Bennett zelf waren in het echt niet de sterkste klimmers uit de vluchtgroep. Jan Tratnik opende het bal op de minder steile stukken, maar moest op de supersteile slotkilometers zijn meerdere erkennen in en relatief onbekende Italiaan Lorenzo Fortunato van EOLA-Kometa (de ploeg van Alberto Contador en Ivan Basso). Bauke Mollema kwam uiteindelijkl als vijfde over de streep.

De Groninger eindigde uiteindelijk nog achter Egan Bernal, die goede zaken deed voor het klassement. Simon Yates probeerde het met een aanval, maar werd uiteindelijk gecounterd door de Colombiaan. Remco Evenepoel moest lossen en zakt een plek in het algemeen klassement. De top 10 van de dag en het algemeen klassement zie je hieronder.

De wattages van Affini

De top 10 van de dag

Het algemeen klassement na de Zoncolan