KNWU adviseert baanwielrenners niet af te reizen naar EK Baan in Minsk

De KNWU adviseert de Nederlandse baanwielrenners niet af te reizen naar het EK Baanwielrennen in Minsk. Directeur Thorwald Veneberg zei bij NOS Langs de Lijn dat het hem, gezien de explosieve politieke situatie, niet verstandig lijkt naar Wit-Rusland af te reizen.

Veneberg

Activist en journalist Roman Protasevitsj is het middelpunt van een diplomatieke rel geworden. Zondag werd een passagiersvlucht van Ryanair, die onderweg was van Athene naar Vilnius, door Wit-Rusland omgeleid voor zijn arrestatie. Het leidde tot verontwaardigde reacties vanuit de Europese Unie, met zware sancties tegen Wit-Rusland. Dat heeft consequenties voor het EK baanwielrennen dat van 23 tot en met 27 juni wordt verreden in Minsk.
Veneberg: "We gaan echt naar een grote politieke crisis. Voor ons telt het sportieve belang. Maar het moet ook geen expeditie worden, al helemaal niet als er allemaal gevolgen achter zitten die we niet kunnen overzien. Dan moet je het risico niet nemen. We hebben opties op tickets met KLM, maar dat wordt een heel lastig verhaal. Überhaupt om er te komen en moet je het dan doen? Ik zou er sowieso niet heen willen."

Opvallend is dat Veneberg in eerste instantie aan de sporters zelf laat. "We hebben aan de sporters gevraagd of ze het willen. Tot vandaag was er een medisch risico. Ze kunnen aan boord van een vliegtuig zitten met mensen die niet getest zijn, omdat je voor Wit-Rusland geen negatieve coronatest nodig hebt. Er zijn een paar renners die zeggen: we hebben zo weinig wedstrijden gehad, ik moet er echt nog een paar rijden. Maar als je alle risico’s bij elkaar optelt, is mijn advies aan de sporters om het niet te doen.”

Nieuws
  • cor vos