Bondscoach Veneberg na blamage in Glasgow: 'Ik ben met zilver toch wel tevreden'

Wielerminnend Nederland zat gistermiddag met gekromde tenen naar het EK in Glasgow te kijken. De Nederlandse dames zetten zichzelf met een onbegrijpelijke tactiek voor schut, maar bondscoach Thorwald Veneberg was na afloop 'toch wel tevreden'.

Anna van der Breggen

Anna van der Breggen hoefde alleen nog het sprintje van erkend strijkijzer Elisa Longo Borghini te winnen en het zoveelste Oranje succes in het vrouwenwielrennen was een feit in Glasgow. Maar door een onbegrijpelijke tactiek van de Oranje vrouwen ging de Italiaanse Marta Bastianelli er in extremis met de Europese titel vandoor. 

Met 'twee op vijf' was Nederland oververtegenwoordigd in de kopgroep in de laatste ronde. Met kopvrouw Anna van der Breggen en meesterknecht Floortje Mackaij vooraan aanwezig leek er geen vuiltje aan de lucht voor de Nederlandse equipe, totdat hun ploeggenoten in het peloton plotseling als bezetenen op kop gingen rijden. 

 Geen vertrouwen in Van der Breggen

 Blijkbaar was er bij de Nederlandse dames geen enkel vertrouwen in Olympisch kampioen Anna van der Breggen, die dit jaar onder meer al de Strade Bianche, Ronde van Vlaanderen, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik op haar naam schreef. Er was angst voor de snelle Britse Dani Rowe die er trouwens bij de eerste fikse tempoversnelling van Van der Breggen meteen af moest. Op drie kilometer van de meet had Van der Breggen nog steeds 40 seconden voorsprong samen met de trage Longo Borghini. Maar terwijl Mackaij, Marianne Vos en Ellen van Dijk daarachter het peloton in gang trokken, stond Van der Breggen vooraan bijna stil. In plaats van in de spaarstand op kop te gaan rijden en de voorsprong te behouden, liet ze het hele peloton terug komen. 

 'Toch wel tevreden met zilver Marianne Vos'

 Daarna werd er op het jonge sprinttalent Lorena Wiebes gegokt die al aangegeven had niet meer de benen te hebben. Dat bleek ook wel want in de sprint kon ze door krampen nog amper uit het zadel komen. Marianne Vos reed ver achter de sprinttrein van Wiebes en werd vervolgens met een paar fietslengtes geklopt door Bastianelli. 

Bondscoach Veneberg was in een reactie bij NOS Langs de Lijn 'toch wel tevreden' met het zilver van Vos. "Doordat de snelle Rowe voorop was met Van der Breggen hebben de dames in het peloton de inschatting gemaakt dat de kans niet zo groot was om te winnen.  Natuurlijk ben je wel teleurgesteld dat je niet wint, maar aan de andere kant ben ik ook wel tevreden met het zilver van Marianne Vos."