NK weg voor nieuwelingen en junioren verplaatst naar oktober

De Nederlandse kampioenschappen voor nieuwelingen, junioren en elite zonder contract worden verplaatst naar 23 en 24 oktober. De wegwedstrijden voor profs (zowel dames als heren) worden wel op de geplande data, 19 en 20 juni, verreden.

NK weg voor nieuwelingen en junioren verplaatst naar oktober

Dit heeft te maken met de coronapandemie, legt Manager Sport van de KNWU Henk van Beusekom uit. "Met deze verplaatsing naar oktober zorgen we voor veilige en eerlijke kampioenschappen voor genoemde categorieën. Deze renners en rensters hebben ruim een jaar nauwelijks of geen wedstrijden gehad. Door de kampioenschappen aan het einde van het seizoen te laten plaatsvinden, kan er sprake zijn van een eerlijke selectieprocedure."

"Het gebruikelijke kwalificatiesysteem met landelijke ranglijsten wordt daarbij toegepast. Door het Nederlands Kampioenschap als slotwedstrijd van het seizoen in te plannen, kunnen (jonge) renners opnieuw wennen aan wedstrijden rijden en zorgen we voor een veiliger koerssituatie. Ook dit kampioenschap zal in Drenthe plaatsvinden. Indien mogelijk op de Col du VAM. Wanneer dit niet mogelijk blijkt, vindt dit op een andere locatie in Drenthe plaats."

Trainingsritten

De KNWU werkt ondertussen hard aan een veilige opstart van het seizoen. Afgelopen weekeinde zijn in de districten Oost, Noord, Zuid Holland en Zuid-West trainingsritten gehouden.

"We zijn de betrokken burgemeesters en veiligheidsregio’s dankbaar dat ze toestemming hebben gegeven voor deze trainingsritten. Zij dragen daarmee - na een lange periode van inactiviteit bij aan veilige wielersport voor jongeren", legt Van Beusekom uit. "We benadrukken dat dit geen officiële wedstrijden zijn, maar trainingsritten zoals we die normaal in februari en maart hebben als voorbereiding op het seizoen. Trainen met een rugnummer op zonder huldigingen, geen prijzengelden en verdere nadruk op de klasseringen. Op deze manier willen we renners in kleine groepen weer laten wennen aan in groepsverband rijden op een hogere snelheid. De trainingsritten hebben geen functie in het kader van kwalificatie of selectie."

Nieuws
  • Cor Vos