Video | Verkenning VAM-berg: verslag van een duizelingwekkende klim naar 4800 centimeter hoogte

Met het oog op het EK op en rond de VAM-berg zie je hier een video van de klim. Over ijle lucht, de Alpen zien en zuurstofmaskers..

vam-berg

In het Drentse land tussen Beilen en Hoogeveen verrijst opeens een reus. Een fietsvriendelijke reus. Sinds een paar jaar kun je de VAM-berg (een vuilnisbelt die in z'n oude vorm liefst 4800 centimeter boven de zeespiegel ligt) van drie kanten opfietsen.

Omdat het hoofdkantoor van Wieler Revue in Groningen zetelt, is de VAM-berg de dichtsbijzijnde mogelijkheid tot wat (kunstmatige) hoobgtemeters. Daarom toog ik een poos geleden, let wel: zonder sherpa, naar de VAM-berg en bedwong de klim.

Kijk hieronder wat de renners en rensters dit weekend voor de kiezen krijgen - en dan moeten die ook nog naar het 15 meter hoger gelegen Dak van Drenthe, meer info daarover onder het filmpje.

Omdat het op de top van de Mont VAMtoux vanwege de ijle berglucht ook flink kan spoken, is het geluid aan het einde wat slecht, maar dat mag de pret niet drukken - en het geeft bovendien ook een goed beeld van de helse tocht...

Dak van Drenthe

De VAM-berg is dus nog wat opgehoogd, naar 6300 centimeter boven zeeniveau, daar waar het helemaal nauwelijks meer mogelijk is om adem te halen. Die klim is zaterdag en zondag de finish bij het EK. Er zitten daar stukjes van 16 procent in, dus het is een echte kuitenbijter - want lang is-ie uiteraard niet.