Video | Klimmen, kasseien en tussen de schapen door: dit is het parkoers van het EK veldrijden op de VAM-berg

Volgende week staat het EK op het programma. Er ligt een uitdagend en apart parkoers op de Drentse vuilnisbelt. Hieronder zie je een filmpje waarin de crossers letterlijk tussen de schapen doorrijden bij een proefrondje!

vam-berg

We mogen de Drentse VAM-berg na verscheidene NK's op de weg en andere koersen die er hun heil zoeken inmiddels toch wel de meest bekende vuilnisbelt van Nederland noemen - zeker onder wielerliefhebbers. De heuvel is een regelrecht succes en niet meer weg te denken uit het Nederlandse wielrennen.

Daar wordt in het weekend van 6 en 7 november nog eens een hoofdstuk aan toegevoegd als het EK veldrijden op de 4800 centimeter boven NAP gelegen Col du Vam is. Die 4800 centimeter hoogte stellen natuurlijk niet heel veel voor, maar toch ligt er volgende week een parkoers waarin veel geklommen moet worden.

Het 2698 meter lange rondje op en rond de vuilnisbelt. | Beeld: ekveldrijden.nl

Je krijgt natuurlijk een veel beter beeld als je crossers over het parkoers ziet gaan en dat treft: hieronder een filmpje van drie regionale crossers die tussen de schapen door - die zullen volgende week wel weg zijn - over het parkoers rijden.

Zaterdag rijden de vrouwen junioren, de mannen beloften en de elite vrouwen; een dag erna is het aan de mannen junioren, de vrouwen beloften en de elite heren. De elites starten zaterdag en zondag om 15.00 uur.

Cyclocross
  • Cor Vos