Giro | Fraaie zege voor Caruso, schouderklopje voor knecht Bilbao

Damiano Caruso rondt een fraai staaltje aanvalslust af in de Giro (ook chapeau voor Team DSM/Bardet)!

damiano caruso

Het is/was de Giro van de vluchters, maar ook in de laatste bergrit was het - net als gisteren - al vrij snel duidelijk dat de winnaar niet in de vlucht van de dag zat (waar Taco van der Hoorn deel vanuit maakte).

Toen in de afdaling van de San Bernardino-pas Bardet en twee ploeggenoten, en vervolgens ook Caruso en Bilbao (Bahrain), het vervolgens ook nog op de heupen kregen, was het helemaal snel gedaan met de voorsprong.

De actie van Bardet en Caruso en co leverde hen een voorsprong van een kleine halve minuut op aan de voet van de tweede (en voorlaatste) klim van de dag: de Splügenpas. Die pas op de grens van Zwitserland en Italië vergrootte de DSM/Bahrain-combinatie de voorsprong iets, net als in de afdaling.

Het leverde ze een voorsprong van zo'n 40 seconden op bij de aanvang van de iets meer dan 7 kilometer lange slotklim. Op die slotklim bleek de nummer twee in het algemeen klassement Damiano Caruso. Hij had nog de tegenwoordigheid van geest om in volle klim z'n sterke knecht Pello Bilbao een schouderklopje te geven na z'n harde werk (zie onder) en loste met nog twee kilometer te gaan Bardet.

Hij hield aan de streep 24 seconden over op Egan Bernal en pakte inclusief bonificaties dus een halve minuut. Daarmeel lijkt Bernal een veilige marge te hebben voor de tijdrit van morgen (zie onder) - al mag je dat eigenlijk sinds Planches des Belles Filles in de Tour niet meer zeggen...

Het schouderklopje

De top 10 van de dag

Het algemeen klassement

Nieuws
  • Cor Vos