Tiberi vertelt hoe Gino Mäder voortleeft bij Bahrain: 'Damiano zei dat hij zich nog steeds niet realiseert dat Gino nooit meer bij ons zal zijn'

Antonio Tiberi rijdt op dit moment de Giro, maar kwam een week voor het overlijden van Gino Mäder bij Bahrain Victorious. Hij vertelt hoe onder meer Damiano Caruso het er nog erg moeilijk mee heeft.  

damiano caruso op een bankje

Antonio Tiberi kwam vorig jaar tussentijds bij Bahrain Victorious terecht nadat Lidl-Trek van de jonge Italiaan af wilde toen hij met een luchtbuks de kat van een minister in San Marino doodschoot. Het bizarre voorval vond eind februari plaats. Tiberi betuigde spijt, maar bij Lidl-Trek waren ze klaar met 'm. Hij vertrok naar Bahrain Victorious.

Diepe indruk

Daar reed hij begin juni zijn eerste etappekoers. Het werd een treurig debuut, want die Ronde van Zwitserland sloeg het noodlot toe: ploeggenoot Gino Mäder viel in een ravijn in de afdaling van de Albulapas en overleed.

Het maakte diepe indruk op Tiberi. "Ik kende Gino uiteraard nog niet zo goed als de anderen binnen de ploeg. Ik had hem pas een week voor zijn overlijden ontmoet. Het was een vreselijke ervaring die je van binnen doet veranderen. Het herinnerde aan de gevaren en hoe het leven binnen één seconde compleet kan veranderen."

Het verdriet van Damiano Caruso

Iedereen was in Zwitserland in diepe rouw en ook in de Tour waren er emotionele momenten bij de etappezeges van Pello Bilbao en Wout Poels. Maar ook dit seizoen dragen ze Gino met zich mee. Tiberi vertelt over iets wat er tijdens de Tirreno aan tafel gebeurde met oude vos Damiano Caruso.

"De tijd vliegt, maar we praten nog met regelmaat over Gino. In Tirreno-Adriatico ging zijn naam over tafel. Damiano zei op een bepaald moment dat hij zich nog steeds niet realiseert dat Gino nooit meer bij ons zal zijn. Hij zei dat hij nog weleens denkt dat hij Gino in het peloton zal tegenkomen en dan zegt: ‘Ciao, Gino. Waar ben je geweest?’ Heel verdrietig."