Bahrain-Victorious langs de meetlat: verrassing, ijzersterke kopmannen maar ook dat smetje

Wat is er waargemaakt van de doelen van voor het seizoen? Hoe presteerden de kopmannen? En hoe ziet de toekomst eruit? We leggen de WorldTour-ploegen (volledig subjectief) langs de meetlat. Deel 3: Bahrain-Victorious.

Bahrain
  • Sonny Colbrelli Sonny Colbrelli

Overwinningen: 7,8

In iedere grote ronde een rit gewonnen, met Parijs-Roubaix een monument binnen gehengeld en liefst elf verschillende renners die bijdroegen aan de in totaal dertig overwinningen, waarvan meer dan de helft op WorldTour-niveau. Geweldig voor een ploeg die vorig jaar slechts negen zeges boekte. En toch, die smet van de politie-inval tijdens de Tour de France blijft voor het grote publiek hangen, of het nu terecht of onterecht is.

Mooiste overwinning: 9,7

De koers van het jaar: Parijs-Roubaix. De 9,7 voor de zege van Sonny Colbrelli is dan ook uitermate op zijn plaats. Niet alleen door de barre weersomstandigheden, maar ook door de manier waarop de Italiaan zijn concurrenten Florian Vermeersch en Mathieu van der Poel afhield. Door zich mee te laten nemen. Je kunt het laf fietsen noemen, maar je kunt het ook een ijzersterke tactiek noemen. Colbrelli was fysiek op en top dit jaar, maar ook tactisch was hij van grote klasse.

Caruso won een etappe in de Giro en Vuelta

Kopmannen: 8,2

We schreven voor het seizoen al dat Bahrain-Victorious vooral in de breedte goed is. Toch hadden de absolute kopmannen nog beter gekund. Mikel Landa won weliswaar de Ronde van Burgos, maar kon in de grote rondes niet wat van hem verwacht werd. Mede door pech. Kopman Wout Poels was goed in de Tour de France, maar won niet in 2020. De ploeg is zo sterk geworden dat er meerdere kopmannen zijn om uit te spelen, want Jack Haig, Gino Mäder, Damiano Caruso, Dylan Teuns en Matej Mohoric; ze waren allemaal op de afspraak dit seizoen.

Talent: 7,4

Bahrain-Victorious heeft kopmannen die nog wel even meekunnen, maar ondertussen moet de ploeg ook ervoor zorgen dat de aanwas blijft. Met Gino Mäder heeft het team een renner in de gelederen die pas 24 jaar oud is en die nog marge heeft om door te groeien in het klassementswerk. De Zwitser werd dit jaar al vijfde in de Vuelta a España. Onder de radar hebben ook Santiago Buitrago en Fred Wright (beiden 22 jaar) zich goed ontwikkeld en voor volgend jaar heeft de ploeg Johan-Price Pejtersen vastgelegd, oftewel een van de grootste tijdrittalenten van het moment.

Al met al komen we bij Bahrain-Victorious uit op een 8,3.