Bouwman na 12e plek in Giro: 'Wil ooit plekje in Tourselectie bemachtigen'

Koen Bouwman was, zeker vanuit Nederlands oogpunt, een van de revelaties van de afgelopen Giro. Hij reed sterk in de bergetappes en werd uiteindelijk twaalfde in het algemeen klassement, ondanks dat hij voornamelijk in dienst moest rijden van zijn ploeggenoten.

Bouwman na 12e plek in Giro: 'Wil ooit plekje in Tourselectie bemachtigen'
  • Koen Bouwman Koen Bouwman

Bij Jumbo-Visma zijn ze tevreden over de 27-jarige Bouwman, want al tijdens de Giro werd bekend dat zijn contract werd verlengd tot 2024. Het mag dan ook geen verrassing heten dat hij tevreden terugkijkt op de afgelopen drie weken. "Wat ik nu heb laten zien, heb ik nooit eerder gedaan", vertelt Bouwman tegen de NOS. "Voorlopig moet ik met beide voetjes op de grond blijven staan. Wie weet wat voor stapjes ik nog kan maken."

Nadat klassementsman George Bennett door het ijs zakte, kreeg Bouwman de ruimte om voor eigen kans te gaan. Het leverde hem bijna een etappezege op, in Campo Felice. Helaas voor Bouwman werden hij en Geoffrey Bouchard in de slotkilometers nog overspoeld door de favorieten. "Die rit duurde 400 meter te lang."

Ondanks dat Bouwman vooral in dienst rijdt van ploeggenoten heeft hij ook persoonlijke ambities. Hij droomt van de Tour de France. "Als eigen doel heb ik wel om dat plekje in die Tourselectie een keertje te bemachtigen. Maar deze prestatie is niet een aanleiding om nu met de vuist op tafel te slaan", blijft hij bescheiden. Normaal gezien zijn er bij ons in de ploeg veel betere klimmers, maar dat neemt niet weg dat dit een mooie prestatie is die vertrouwen geeft."