Cavendish: 'Voor dit salaris ga ik de Tour niet rijden'

Het is nog maar de vraag of Sam Bennett de Tour kan rijden. De Ierse spurter kampt met een ontstoken kniepees. Volgens Patrick Lefevere is er geen plan B. Mark Cavendish, die goed op dreef is, wil met zijn huidige salaris de Tour niet rijden. Iets waar Lefevere alle begrip voor heeft.

Cavendish: 'Voor dit salaris ga ik de Tour niet rijden'
  • Afbeelding van Mark Cavendish Mark Cavendish

In zijn column in Het Nieuwsblad vertelt Lefevere dat er geen plan B is, mocht Bennett de Tour niet halen. "Ik ben zondagavond gaan eten met Mark Cavendish en daar is de vraag op tafel gekomen: Wil je nog een grote ronde rijden? Mark heeft geantwoord: Aan dit salaris niet, neen. Dat kan cynisch klinken, maar ik begrijp zijn standpunt."

"Mark is 35 jaar en last minute bij ons in de ploeg gekomen. Van de Tour was op dat moment in de verste verte geen sprake. Hij heeft getekend voor een minimumcontract omdat we minimale verwachtingen hadden."

Lefevere geeft aan dat Cavendish uiteindelijk een veel beter niveau dan verwacht haalde. Hij won vier ritten in de Ronde van Turkije en werd afgelopen zondag nog tweede achter Tim Merlier in de Elfstedenronde. Toch begrijpt hij dat Cavendish niet zit te wachten op de Tour de France.

"Voor hem betekent dat rijden met druk, onder het vergrootglas van de media. Als hij ook maar in de buurt komt van een overwinning, begint iedereen meteen over het record van Eddy Merckx. Merckx heeft 34 ritten gewonnen in de Tour, Mark staat nu op dertig."

Uiteindelijk vindt Lefevere het ook niet fair om iemand met een minimumcontract als eerste sprinter naar de Tour te sturen. "Ik geef Mark daarin gelijk. Temeer omdat we hem dit jaar nooit een volwaardig, ononderbroken programma hebben kunnen aanbieden."

Nieuws
  • Cor Vos