Overzicht | Koers op tv: NK's tijdrijden en op de weg plus een kaaskoers

Hieronder lees je waar en hoe laat je je deze week wielrennen op tv ziet (en wie en wat je dan ziet).

mathieu van der poel

Traditioneel worden in de periode voor de Tour de NK's georganiseerd en ook dit jaar is dat het geval. Vorig jaar werd het NK tijdrijden nog afgelast, maar dit jaar starten de dames en elites op woensdag 16 juni wel in Emmen. Het NK op de weg is net als vorig jaar op en rond de VAM-berg in het eveneens Drentse Wijster. De dames rijden op zaterdag 19 juni, de heren op zondag 20 juni.

De Belgische kampioenschappen kun je ook op tv volgen. Daarnaast is er in Frankrijk nog de 'beruchte' koers Parijs-Camembert, die in het voorjaar werd afgelast, maar dus een nieuwe datum heeft gevonden deze week: dinsdag 15 juni.

NK's tijdrijden 16 juni

Parkoers: Zowel de dames als heren rijden tweemaal een ronde van 16 kilometer. Het is een grotendeels vlakke ronde, maar waar de wegrit een criterium rond de oude vuilnisbelt de VAM-berg is, daar heeft Emmen ook een vuilnisbelt omgebouwd tot wielerattractie: de Muur van Emmen. Het obstakel zit in het rondje en dus krijgen de renners en rensters 'm twee keer voor de kiezen.

Favorieten heren: Tom Dumoulin, Koen Bouwman, Ide Schelling, Brian Megens.

Favorieten dames: Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen, Ellen van Dijk.

TV: helaas zendt de NOS het NK tijdrijden niet uit, maar voor de mensen met een Ziggo-abonnement kunnen wel terecht bij de noordelijk omroep Podium TV (kanaal 35). Dagblad van het Noorden is er ook bij met een livestream op de site (www.dvhn.nl). Bij de dames starten de favorieten iets voor de klok van 15.00 uur, bij de heren komen de kanonnen in actie net nadat de klok 18.00 uur heeft geslagen.

NK's op de weg 19 & 20 juni

Parkoers: het is net als vorig jaar rondjes draaien op en rond de VAM-berg, die de renners en rensters ieder rondje steeds van twee kanten doen. De ene kant is 500 meter lang met een gemiddeld stijgingspercentage va 7 procent, terwijl de andere klim korter en dus steiler is: 200 meter á 12 procent. De ronde die ze afleggen is steeds iets meer dan 7 kilometer. De heren rijden in totaal 197 kilometer, de vrouwen 124.

Favorieten heren:

Favorieten dames: Uiteraard behoren Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten tot de topfavorieten, maar door ploegenspel (SD Worx is zeer dominant) kan het ook zo eens anders lopen. Houd dus bij SD Worx ook Chantal Blaak, Amy Pieters en Lonneke Uneken, die in de Healthy Ageing Tour beresterk was in de VAM-etappe, in de gaten.

Favorieten heren: Bij de heren zijn natuurlijk alle ogen gericht op Mathieu van der Poel. Wat kan het getalsmatig in overmacht zijnde Jumbo-Visma (met bijvoorbeeld mannen als Mike Teunissen en Timo Roosen) en tegen het fenomeen inbrengen? Nils Eekhoff reed vorig jaar ook sterk, dus die moeten we ook zeker in de gaten houden. Ide Schelling is ook in vorm en moet het parkoers tevens wel liggen.

TV: de uitzending van de dames begint zaterdag al om 12.00 uur op NPO 1 zodat zodat ze voor de EK-wedstrijd van 15.00 uur klaar zijn. De dag erna is er geen middagwedstrijd op het EK en dus rijdens ze gewoon op de 'normale' tijd: 14.00 uur op NPO 1.

Profiel van de noordkant van de VAM-berg (de finishklim op het NK)

Belgische kampioenschappen

De Belgen rijden net als in Nederland de BK's tijdrijden op woensdag, maar de wegrit van de heren en dames doen ze op één dag: zondag. De tijdrit van de heren is vanaf 15.00 uur op Sporza op Één te zien. De wegritten zijn zondag vanaf 14.00 uur op dezelfde zender te zien.

Parijs-Camembert dinsdag 15 juni

13 april kon het feest niet doorgaan vanwege corona, maar nu kunnen de renners dus op dinsdag hun lichaamsgewicht in Camembert-kaas winnen, want dat is de prijs bij deze semi-klassieker.

De koers kent een redelijk sterk deelnemersveld met mannen als Taco van der Hoorn, Oliver Naesen, Nacer Bouhanni en Jan Bakelants aan het vertrek.