Interview | Steven Kruijswijk: 'Ploeg wil de Tour winnen en dat is ook mijn ambitie'

2020 was een jaar om snel te vergeten voor Steven Kruijswijk en ondanks dat het dit voorjaar ook niet liep zoals hij wilde, kijkt hij uit naar de Tour de France. "De ploeg wil de Tour winnen en dat is ook mijn ambitie", klinkt het.

Interview | Steven Kruijswijk: 'Ploeg wil de Tour winnen en dat is ook mijn ambitie'
  • Afbeelding van Team Jumbo-Visma Team Jumbo-Visma
  • Afbeelding van Steven Kruijswijk Steven Kruijswijk

"Ik ben eigenlijk niet tevreden over hoe het voorjaar is verlopen en had er zelf meer van verwacht", blikt hij terug in de Wieler Revue Tourspecial. "In de wedstrijden die ik heb gereden heb ik niet het niveau laten zien waarvan ik gehoopt had het te halen. In Parijs-Nice haalde ik een goed niveau en als Primož Roglič geen pech had in de slotrit, had ik daar ook gewoon top-10 gereden."

In de koersen die volgden kon hij die lijn niet doortrekken, maar bij de pakken neerzitten zit niet in zijn karakter. "Het is jammer dat het afgelopen voorjaar niet goed ging, maar daar moet je ook niet te lang bij stilstaan. Soms loop het niet zoals je wil en de volgende koersen dienen zich natuurlijk weer snel aan."

Primož Roglič

Kruijswijk heeft maar liefst 18 grote rondes op zijn naam staan en zeker in de afgelopen jaren heeft hij zich opgeworpen als iemand die altijd meedoet om een dichte ereplaats. De laatste twee keren dat hij in de Tour startte, deelde hij het kopmanschap met Primož Roglič, maar hij is ook regelmatig alleen kopman geweest. "Ik vind beide uitgangspunten fijn. Als je met Primož start, start je automatisch met één van de favorieten voor de eindzege en dan kan het zijn dat je je eigen ambities aan de kant moet schuiven. Dat hoort erbij wanneer je in zo’n sterke ploeg rijdt en daar heb ik ook geen problemen mee, zolang ik het gevoel heb dat ik mijn eigen ambities kwijt kan binnen de ambities van de ploeg."

"De ploeg wil de Tour winnen en dat is ook mijn ambitie, winnen met de ploeg. Daar wil een grote en belangrijke rol in spelen. Hoe we dat gaan aanpakken en met welke tactiek, dat zal de Tour gaan uitwijzen. Ik hoop wel mezelf bij de beste mannen van het klassement te tonen en daar invulling aan te geven zodat we wel die gele trui in Parijs hebben straks", gaat Kruijswijk verder.

"Ik denk dat Primož heel bewust is van wat hij wel en niet wil zeggen in de media. Als ploegmaat is hij een heel prettig persoon om mee te werken", vertelt hij over zijn ploeggenoot. "Hij weet wat hij wil. Hij is soms heel individualistisch, ook omdat hij uit een andere sport komt. Hij heeft denk ik de afgelopen jaren heel goed geleerd dat hij in deze sport een team en ploeggenoten nodig heeft en hij wordt steeds meer een leider."

Kruijswijk is 34 en behoort tot de oudere renners van het peloton. Er wordt veel gesproken over de jonge generatie, maar volgens hem is zijn generatie nog lang niet afgeschreven. "Fysiek is het heel moeilijk voor mij om nog echt stappen te zetten, alleen je probeert natuurlijk elk jaar in de training wel dingen te zoeken om toch nog beter te worden. Maar waar de grens ligt? Ik hou me er aan vast dat er genoeg renners zijn die ouder zijn dan ik en ook nog steeds goed rijden."

Onder meer Riche Porte heeft laten zien dat er nog altijd rekening met hem moet worden gehouden. "Hij rijdt nog steeds goed. Maar Geraint Thomas ook. Froome is helaas door zijn blessure op dit moment niet meer wie hij was. En kijk ook naar Valverde en Fuglsang bijvoorbeeld. Nee, ik ben niet zo bang dat leeftijd een grote rol gaat spelen. Er is gewoon een jongere generatie die heel snel opkomt en renners kunnen steeds jonger op dit niveau mee."

Het volledige interview met Steven Kruijswijk lees je in de Wieler Revue Tourspecial.