Tour de France | Voorbeschouwing: 5 favorieten voor de groene trui

De strijd om groen gaat erg interessant worden. Dit jaar zijn er zeven vlakke etappes die dus op papier in een massasprint kunnen eindigen. Daartegenover staan de nodige heuvelritten, ritten voor de puncheurs. Nu Sam Bennett de Tour niet rijdt, zijn alle ogen op Peter Sagan en Caleb Ewan gericht. Of kan Mark Cavendish verrassen?

Tour de France | Voorbeschouwing: 5 favorieten voor de groene trui
  • Afbeelding van Peter Sagan Peter Sagan
  • Afbeelding van Sam Bennett Sam Bennett
  • Afbeelding van Arnaud Démare Arnaud Démare
  • Afbeelding van Caleb Ewan Caleb Ewan
  • Afbeelding van Wout van Aert Wout van Aert

Mark Cavendish

Gaat Cavendish het record van Merckx evenaren?

Nationaliteit: Brits

Geboortedatum: 21-05-1985

Ploeg: Deceuninck-Quick Step

Tourdeelnames: 12

Aantal etappezeges: 30

Oei, dat was toch wel een beetje een verrassing een paar dagen voor de Tour. Sam Bennett, die de Ronde van België al moest overslaan, rijdt ook de Tour de France niet. De Ier liep een knieblessure op tijdens een training en is daarom niet fit genoeg om te presteren in de Tour. Daarbij komt dat hij einde contract is en al wordt gelinkt aan andere ploegen. Officieel is daar niks over bekend, maar zulke zaken tellen wel mee in de wielersport.

Net als in de Ronde van België is Mark Cavendish zijn vervanger. De Brit is, na enkele mindere jaren, bezig met zijn tweede jeugd. Hij won vier etappes in de Ronde van Turkije en eentje in de Ronde van België. Geen topkoersen en al helemaal geen Tour de France, maar in België hield hij wel Tim Merlier, Pascal Ackermann en Dylan Groenewegen achter zich. Een herboren Mark Cavendish kan zomaar uithalen in de Tour de France en het is een publiek geheim dat hij aast op het record van Eddy Merckx (34 etappezeges, Cavendish staat op 30).

Dat Cavendish bovenaan staat in dit overzicht is puur toeval (en omdat dit de plek was waar Bennett stond). We zien hem niet als topfavoriet voor het groen, temeer omdat hij in zijn topjaren 'slechts' eenmaal het groen wist te winnen, maar iemand van zijn statuur kunnen we natuurlijk niet achterwege laten in dit lijstje.

Peter Sagan

Wint Sagan dit jaar groene trui nummer acht?

Nationaliteit: Slovaaks

Geboortedatum: 26-01-1990

Ploeg: BORA-hansgrohe

Tourdeelnames: 3

Aantal etappezeges: 12

Wat Peter Sagan vorig jaar in de Tour liet zien was helemaal niet slecht, er was gewoon eentje flink beter. Het lijkt tegenwoordig soms een beetje alsof de motivatie wat minder is, maar je moet ook vaststellen dat hij een paar roerige jaren achter de rug heeft. Zo is hij vader geworden en volgde er een echtscheiding. Zaken die absoluut meespelen. Die motivatie is er nog echt wel, zo vertelde zijn ploegleider Jean-Pierre Heynderickx vlak voor de Giro d’Italia aan Sporza. Heynderickx gaf aan dat hij alleen nog maar een gemotiveerde Peter Sagan zag: “Vorig jaar waren we met de hele ploeg op stage in Sölden. Wie reed na een training nog een extra uurtje, in de miezerregen? Juist ja, Sagan.” Dit jaar won Sagan al de paarse de puntentrui in de Giro en het kampioenschap van zijn land. Een voorteken?

Caleb Ewan

Gaat Ewan dit jaar Parijs wel zien?

Nationaliteit: Australisch

Geboortedatum: 11-07-1994

Ploeg: Lotto Soudal

Tourdeelnames: 2

Aantal etappezeges: 5

Twee Tourdeelnames, vijf keer etappewinst. Het zijn indrukwekkende cijfers die de kleine Australiër kan voorleggen. Dit voorjaar hebben we hem nog niet heel veel aan het front gezien. Hij stapte uit de Tirreno-Adriatico met darmklachten, maar werd even later wel doodleuk tweede in Milaan-Sanremo. Wat als Jasper Stuyven niet was weggereden in de slotfase van La Primavera? Caleb Ewan is één van de snelste sprinters van het pak en kan ook meer dan behoorlijk een heuveltje over, maar voor het groen komt hij toch net wat tekort ten opzichte van Peter Sagan en Sam Bennett. Toch zetten we hem erbij, want hij is weer een jaartje ouder en sterker. Hij stapte dit jaar na twee etappezeges uit de Giro en deed dat al tijdens de achtste rit. Het kwam hem op de nodige kritiek van de familie Merckx te staan. Ewan wil de Vuelta ook nog gaan rijden. Dus de vraag is: trekt hij door tot Parijs?

Arnaud Démare

Démare won dit seizoen al 7 keer.

Nationaliteit: Frans

Geboortedatum: 26-08-1991

Ploeg: Groupama-FDJ

Tourdeelnames: 4

Aantal etappezeges: 2

Vorig jaar was de Fransman met vier etappezeges en de paarse puntentrui de grote man in de Giro d’Italia. Op sprintgebied althans. Dit jaar mag hij na twee jaar afwezigheid weer zijn kwaliteiten laten zien in de ronde van zijn eigen land. Arnaud Démare is intrinsiek niet de snelste sprinter van het pak, we schatten in ieder geval Caleb Ewan en Sam Bennett hoger in, maar op een goede dag kan hij ze allemaal wel kloppen. Dit jaar wist hij in ieder geval Ewan al eens te kloppen, in de Ronde van Valencia. Rest natuurlijk de vraag: gaat Démare dit jaar in de Tour genoeg van dat soort dagen hebben om ook een kanshebber te zijn voor het groen? Om eerlijk te zijn denken we van niet, maar hij mag ons verbazen!

Wout van Aert

Twee deelnamers, drie etappes. Straffe cijfers!

Nationaliteit: Belgisch

Geboortedatum: 15-09-1994

Ploeg: Team Jumbo-Visma

Tourdeelnames: 2

Aantal etappezeges: 3

We zetten Wout van Aert in dit lijstje, want alleen al op basis van zijn kwaliteiten is hij topfavoriet voor het groen. Hij sprint met de besten mee, komt meer dan behoorlijk een col over en is wereldtop op het gebied van tijdrijden. Kortom, de Belg kan in elke etappe punten pakken, alleen zit hij daarvoor momenteel in het verkeerde team en is er natuurlijk die verstoorde voorbereiding. Een blindedarmontsteking gooide de boel flink in het honderd, maar als kersvers Belgisch kampioen heeft Van Aert wel aangetoond meer dan behoorlijk op de weg terug te zijn.

Echter, bij Jumbo-Visma geldt maar één ding en dat is geel in Parijs. En dus zal Van Aert zich moeten schikken naar het teambelang. De afgelopen jaren hebben we gezien dat hij af en toe de vrijheid krijgt om voor eigen succes te gaan en meestal pakt hij die kans ook. Maar is het met het teambelang, een druk voorjaar en ambities op de Olympische Spelen in het achterhoofd realistisch om te denken dat hij zich elke etappe in de strijd om het groen gaat smijten? Waarschijnlijk niet. Toch zetten we hem ertussen, omdat de wens soms de vader van de gedachte is.