Herbert Dijkstra ontvangt Jean Nelissen Award: 'Kans groot dat ik geen Tour meer ga doen'

Herbert Dijkstra heeft de prestigieuze Jean Nelissen Award ontvangen, voor zijn verdiensten als sportjournalist en commentator. Dijkstra gaf 26 keer commentaar bij de Tour de France. Hij vertelde dat er waarschijnlijk geen 27e bij komt.

Herbert Dijkstra ontvangt Jean Nelissen Award: 'Kans groot dat ik geen Tour meer ga doen'

Dijkstra was gisteren in Groningen aanwezig bij een voorbeschouwingsavond op de Tour de France, in onder meer gezelschap van Rob Harmeling en profrenster Lonneke Uneken. Daar kreeg hij, middels een videoboodschap van oud-premier en wielerliefhebber Dries van Agt, de tweejaarlijkse prijs uitgereikt.

Voor Dijkstra was het een grote eer, juist om dat Van Agt de prijs uitreikte. "Dan schiet er gelijk iets door mijn hoofd, want als 15-jarige heb ik een keer met hem gegeten toen ik in het voorprogramma van de Acht van Chaam reed en naast hem zat tijdens het diner", vertelt hij aan het Dagblad van het Noorden.

Dijkstra heeft zijn activiteiten als commentator dankzij fysiek ongemak op een lager pitje moeten zetten. Het zou zo maar eens kunnen zijn dat we hem niet meer terugzien als commentator tijdens de Tour de France. "Wat veel mensen niet weten, is dat ik de afgelopen jaren wat fysieke hobbels heb gehad. Ik heb de Tour de France steeds gedaan met zenuwblokkades. Die hadden te maken met de hevige pijnen waaraan ik leed", vertelt hij. "Die pijn komt voort uit een beschadiging die weer het gevolg is van een ongeluk."

Het wordt hem daarom afgeraden om nog eens naar de Tour af te reizen als commentator. "De kans is niet groot dat ik ooit nog eens terugkeer in de Tour, maar de deur volledig dichtdoen is voor mij eigenlijk nog een stapje te ver", legt Dijkstra uit. Hij vertelt dat het vorig jaar echt niet ging en dat het dit jaar ook niet ging lukken. Hij blijft wel commentator, dus het WK en de Olympische Spelen blijft hij wel doen.