Tour | Een klassieker in de Tour! Alles wat je moet weten over etappe 7: Vierzon-Le Creusot

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

tour de france

Parkoers (finish tussen 17.00 en 17.45)

De langste etappe van deze Tour de France heeft iets weg van een klassieker. Wat betreft de afstand van 249,1 kilometer, maar ook zeer zeker vanwege de lastige finale. De rit naar Le Creusot is grofweg op te delen in twee delen. De eerste 140 kilometer zullen relatief makkelijk verlopen, maar in de honderd kilometer die volgen zullen een kleine 3000 hoogtemeters afgelegd moeten worden. Ter vergelijking: als je de Alpe d’Huez beklimt maak je in totaal zo’n 1100 hoogtemeters.

De finale wordt in gang geschoten met de Côte de Château-Chinon van vijf kilometer aan 4,1 procent. Na een korte afdaling blijft het omhooglopen. Het is voorspel voor wat komen gaat, want met nog een kleine veertig kilometer voor de boeg kan de finale écht beginnen. De Côte de la Croix de la Libération is 2,5 kilometer aan 7,4 procent. Vervolgens rijdt het peloton een eerste keer over de finish en moeten ze de Signal d’Uchon (5,7 kilometer aan 5,6 procent) en Côte de Montcenis (2,5 kilometer aan 5,1 procent) zien te bedwingen.

De strook naar de finish loopt ook stevig omhoog en is ideaal voor een renner als Julian Alaphilippe, Mathieu van der Poel of Wout van Aert. Al zal het moeilijk zijn voor de ploegen van de grote kleppers om een groep met sterke vluchters onder controle te houden - het kan natuurlijk ook maar zo zijn dat Van der Poel in die groep zit...

Profiel

Historie

Le Creusot, finishplaats van de zevende etappe, was in de geschiedenis eenmaal eerder een aankomstplek. In 1998 won Jan Ullrich een individuele tijdrit naar Le Creusot. In 2006 deed de plek dienst als startplaats. Wederom was er die dag een individuele tijdrit gepland. De Oekraïner Serhiy Honchar won overtuigend.

De tijdrijder die bekend stond om het ronddraaien van de grote plaat presteerde in de beginjaren van zijn loopbaan vooral in de Giro d’Italia en op het wereldkampioenschap tijdrijden. Op tien pogingen eindigde Honchar achtmaal bij de eerste tien van het algemeen klassement in de Giro. In de Tour de France debuteerde hij pas in 2002 en heeft hij nooit een klassement kunnen rijden.

"Deze mijlpaal kwam laat in mijn loopbaan, toen ik een volwassen atleet was geworden", vertelde Honchar eind vorig jaar tegen Ciclismoweb over zijn etappezege in de Tour de France. "Ik was 36 jaar en het was de voltooiing van een lange reis. De kers op de taart van alles wat ik tot dan toe had gedaan."

Honchar pakte dat jaar ook de gele trui, maar een klein jaar later werd hij door zijn ploeg T-Mobile op straat gezet vanwege verdachte bloedwaarden. Honchar stopte in 2009 met koersen en heeft nadien gewerkt bij onder meer RusVelo. Sinds dit seizoen is hij ploegleider van een Italiaanse juniorenploeg. “Ik hoop een goede tijdrijder te vinden zoals ik was. De ervaring is er en ik help graag om de renner verder te laten groeien.”

Info uit Herbert Dijkstra's Grote Kastelenboek

De zevende etappe start in de regio Centre Val-de Loire, maar eindigt in de Bourgogne-streek. Juist, bekend om de vele wijnen die er worden geproduceerd. Finishplaats Le Creusot ligt in het departement Saône-et-Loire en daar liggen drie grote wijnstreken: Beaujolais, Mâconnais en Côte Chalonnaise.

De eerste twee wijnbouwgebieden liggen een stuk zuidelijker dan Le Creusot, maar Côte Chalonnaise bevindt zich niet ver van de finishplaats en de winnaar zal ongetwijfeld een mooie streekwijn op tafel laten zetten ’s avonds bij het diner. De Bourgogne-streek is vooral bekend vanwege de productie van de druiven Pinot Noir (rood) en Chardonnay (wit).

Hoewel ploegen als Team Jumbo-Visma met hun weegschaaltjes naar het diner trekken, kun je als toerist naar hartenlust alles tot je nemen. Het typische streekgerecht is uiteraard de Boeuf Bourguignon, een gerecht op basis van rundvlees, rode wijn, bouillon, champignons, uitjes en spekreepjes.

Het gerecht kent zijn oorsprong onder de arme bevolking, omdat die geen duur vlees konden aanschaffen. Langzaamaan is de Boeuf Bourguignon desondanks op de menulijst van de duurdere restaurants gekomen.