doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_below_menu_allpages');

Column | Mijn grootste Tourwens: weer eens een Nederlander in de bolletjestrui in Parijs

Onze redacteur is door het aanstekelijke enthousiasme van Ide Schelling helemaal in bolletjessferen: hij wil een Nederlander in die trui in Parijs. Poels ligt nu voor hand, maar hij ziet een strijd met twee Nederlanders ook wel zitten, al was het maar vanwege de woordgrap...
@media (max-width: 679px){#fig-6101efda3f1a5 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6101efda3f1a5 img{#fig-6101efda3f1a5 img.lazyloading{width: 480px;height: 480px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 1000px){#fig-6101efda3f1a5 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6101efda3f1a5 img{#fig-6101efda3f1a5 img.lazyloading{width: 740px;height: 740px;}}@media (min-width: 1001px){#fig-6101efda3f1a5 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6101efda3f1a5 img{#fig-6101efda3f1a5 img.lazyloading{width: 160px;height: 160px;}}
doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_in-content_top_article');

Met Mathieu z'n indrukwekkende staaltje op de Mur-de-Bretagne en z'n daaropvolgende dagen in het geel (en laten we ook die tijdrit niet vergeten!) zijn we als Nederlandse wielerliefhebber al verwend deze Tour, maar ik wil meer. Na het zien van de enthousiaste (understatement) Ide Schelling in de bolletjestrui heb ik namelijk nóg een wens deze Tour: een Nederlander in de bolletjestrui in Parijs.

De bolletjestrui is de afgelopen jaren een beetje een ondergeschoven kindje in wielerland, maar ik vind het een schitterend ding. Een vrolijke noot in truienland, met die geinige bolletjes. Een coltrui had eigenlijk meer voor de hand gelegen, maar de eerste sponsor van de bergtrui maakte geen kleding, maar chocola en verpakte die in witte wikkels met rode bolletjes erop - daarbij is een coltrui misschien ook wat warm.

Met dat bolletjesmotief is de bergtrui toch ook wel een beetje een culttrui. Ik hou van cult. Maar dat ietwat wielerromantische motief is niet de hoofdreden dat ik weer eens een Nederlander in de trui in Parijs wil zien staan. Nee, als dat gebeurt, houdt dat automatisch namelijk ook in dat we in de bergen (bijna) elke etappe een Nederlander in de aanval zien om punten te sprokkelen.

Heerlijk meeleven met een sprintje bergop tegen een of andere Fransoos die z'n zinnen er ook op heeft gezet, zoals Schelling ons dat liet doen tegen Anthony Perez aan het begin van de Tour. Urenlang een Nederlander van voren over de eerste cols van de dag. Ik kijk er nu al naar uit!

Komen we bij de praktijk die mijn droom mogelijk moet maken: wie gaat het doen? Na gisteren zou je zeggen: Wout Poels. Hij is immers de derde Nederlander deze Tour die eigenaar is van het ding. En ik gun het 'm ook van harte. Poels is een fijne renner die na al z'n jaren als Skybot wel eens wat persoonlijk Toursucces verdient. Een prima bergkoning dus. Kandidaat één.

Kandidaat twee is er eentje die 'm zou moeten pakken vanwege z'n naam. Bauke Mollema. Die naam is al verbasterd tot Molkema (Mart Smeets) en Bokkema (oud-renner Jo de Roo in de documentaire Il Lombardia) in het verleden, dus Bauke Bollema is maar een kleine stap. Bovendien is Bauke al hartstikke cult, dus die trui past 'm als een jas. Het klassement is weg na gisteren, een touretappe heb je al op je prachtige palmares: vol voor de bollen.

Een strijd tussen Poels en Mollema voor de bollen, hoe mooi zou het zijn? Moge de beste laaglander bergkoning worden!

P.S. Gratis tip voor Bolletje: sponsor die trui de komende jaren! - als dank voor deze tip neem ik genoegen met een leven lang gratis beshuit.

doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws