Analyse: hoe sterk zijn de helpers van Pogačar?

Er werd hier en daar al gefluisterd dat Tadej Pogačar de Tour de France na de tijdrit in een plooi had gelegd. Maar alle concurrenten kijken naar hem en zijn helpers zullen aan de bak moeten. Hoe sterk zijn die helpers?

UAE
  • Afbeelding van Tadej Pogacar Tadej Pogacar

Toen Tadej Pogačar vorig jaar de Tour de France won, deed hij dat grotendeels zonder een ploeg om zich heen. In de beginfase van de Tour de France van dit jaar zat de Sloveen wederom vaak alleen te strijden om de goede posities. Nu Pogačar weer zo goed is en zijn ploegleider Allan Peiper al zegt dat ‘de zege hem zonder pech al bijna niet meer kan ontglippen’, zal de concurrentie een front moeten vormen tegen UAE Team Emirates. Is Pogačar zijn ploeg sterk genoeg om de druk te weerstaan?

Mikkel Bjerg

De elfde plaats in de tijdrit was bemoedigend voor Mikkel Bjerg, want de Deen kampte na de eerste etappe met meerdere kneuzingen, schaafwonden en snijwonden. Bjerg is een hardrijder met een grote motor die in de beginfase ervoor moet zorgen dat er geen gevaarlijke renners wegrijden. Maar als het echt zwaar wordt, hoeft Pogačar de drievoudig beloftewereldkampioen tijdrijden niet te verwachten vooraan.

Rui Costa

Bilkneuzingen en lichte schaafwonden. De voormalig-wereldkampioen stak tijdens de Ronde van Zwitserland nog in goede vorm. Hij eindigde zevende, maar net als veel van zijn ploeggenoten begon hij de Tour de France echter met een valpartij en daarmee gepaarde fysieke problemen. Op goede dagen kan de ervaren Portugees lang mee, maar als het echt losbarst dan zal Costa waarschijnlijk weinig kunnen betekenen.

Davide Formolo

In de beginfase van de Mûr-de-Bretagne trok Davide Formolo samen met Xandro Meurisse ten aanval. De Italiaan werd dit jaar vijftiende in de Giro d’Italia en zal zeker in de eerste bergetappes een belangrijke rol krijgen. Vooral omdat de naam Formolo niet voorkwam in het medisch bulletin. Gezien zijn resultaten dit seizoen heeft hij weleens met betere vorm rondgereden.

Marc Hirschi

In de AD-podcast In het Wiel vertelde Theo Bos dat hij Marc Hirschi er vooral grauw zag uitzien na zijn valpartij in de eerste etappe. De schouder van de Zwitser raakte bij die crash uit de kom en hij kampt met een trauma aan het rechtersleutelbeen. Het kan haast niet anders dat Hirschi niets gaan betekenen voor Pogačar.

Hirschi na de valpartij in etappe 1

Vegard Stake Laengen

Van de Noor Vegard Stake Laengen wordt niet verwacht dat hij Pogačar zal bijstaan in het hooggebergte, maar hij zal net als Bjerg vooral in de beginfase van de koers zijn werk moeten doen. Ook hij lag bij een valpartij in de eerste etappe, maar op de blessurelijst na afloop verscheen zijn naam niet. Op hele goede dagen gaat 1.95 meter lange Stake Laengen nog vrij goed omhoog, maar in het geweld van de Tour de France zal hij bergop weinig kunnen betekenen.

Rafal Majka

Speciaal voor Pogačar werd Rafal Majka dit jaar vastgelegd door UAE Team Emirates. De Pool reed zelf ook goede klassementen en won twee keer de bollentrui in de Tour de France, maar offert zich dit jaar volledig op voor zijn jonge ploegmaat. Vorig jaar reed hij nog leuke ereplaatsen bijeen, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het dit jaar enigszins tegenviel. In de UAE Tour, Tirreno-Adriatico en zeker de Ronde van het Baskenland droeg hij weinig bij aan de prestaties van Pogačar. Net voor de Tour de France eindigde hij vierde in de Ronde van Slovenië, maar wel tussen minder grote namen. Zal normaliter samen met Brandon McNulty de belangrijkste man zijn voor Pogačar in het hooggebergte.

Brandon McNulty

De naam is gevallen: Brandon McNulty. De klimmer annex tijdrijder is aan het jaar van zijn definitieve doorbraak bezig. Vorig jaar eindigde de Amerikaan als vijftiende in de Giro d’Italia en ook dit jaar laat hij zich vaak van voren zien. Eén probleem: echte topuitslagen in de meerdaagse rondes heeft hij dit jaar niet op zijn naam. Dat toont aan dat je niet altijd kunt rekenen op McNulty. Bovendien lag hij bij de grote valpartij in de eerste etappe en kampt hij met schaafwonden aan pols en elleboog.

McNulty