Indrukwekkende Mohoric wint spektakeletappe, Van der Poel houdt gele trui

Matej Mohoric heeft de zevende etappe in de Tour de France gewonnen. De Sloveen won uit een omvangrijke groep na een rit met ongekend spektakel. Mathieu van der Poel behoudt de gele trui.

Mohoric
  • Afbeelding van Matej Mohoric Matej Mohoric

De langste etappe van deze Tour de France beloofde spektakel op te leveren. En spektakel kregen we. Van begin af aan was er strijd om de vroege vlucht. Uiteindelijk reed een grote groep weg met onder anderen Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Jasper Stuyven, Kasper Asgreen, Vincenzo Nibali, Simon Yates, Matej Mohoric, Brent Van Moer, Patrick Konrad, Dylan van Baarle, Philippe Gilbert, Xandro Meurisse en Mike Teunissen. Het was een groep die UAE Team Emirates koste wat het kost niet wilde laten wegrijden, maar de formatie van Tadej Pogacar kreeg het gat niet dicht en gestaag werd de voorsprong uitgebreid naar liefst zeven minuten.

Op 87 kilometer van het einde sloeg ook de kopgroep uit elkaar. Mohoric versloeg Van Moer in de strijd om de bergpunten. Het tweetal had gelijk een gat geslagen, waarna ze samen verder trokken. Lange tijd bleef de voorsprong zo'n halve minuut. In de achtervolgende groep was de samenwerking niet geweldig, waardoor Stuyven en Victor Campenaerts ook demarreerden. De twee Vlamingen wisten het gat te overbruggen. Op een van de hellingen moest Campenaerts de rol desondanks snel weer lossen. Bij de drie vooraan beschikte vooral Mohoric over wonderbenen, want de Sloveen nam vaak de leiding en moest bergop inhouden om zijn medevluchters niet te lossen.

Meurisse vol op kop voor Van der Poel

Op zo'n twintig kilometer van het einde begon de zwaarste beklimming van de dag: de Signal d'Uchon. In de achtervolgende groep nam Xandro Meurisse in dienst van Van der Poel de kop. De Belg zorgde ervoor dat er iets van de voorsprong werd gesnoept. Het werk van Meurisse zat er op de klim snel op. Konrad kon zich niet kon inhouden en ging op jacht naar de drie koplopers. De Oostenrijker bleef hangen, terwijl Mohoric zijn metgezellen eraf reed op het steile stuk van de Signal d'Uchon. Vanuit de groep Van der Poel en Van Aert hoefde Mohoric zich ook geen zorgen meer te maken en dus reed hij onbedreigd naar de overwinning. Daarmee zijn hattrick aan ritzeges in de grote ronde completerend.

Het werd een strijd op meerdere fronten. Asgreen reed weg bij Van der Poel, waardoor ook de gele trui enigszins in het geding kwam. Van der Poel kon de schade desondanks beperken. In de groep met favorieten gebeurde ondertussen ook van alles. Primoz Roglic kon zijn concurrenten niet volgen. Ook Nairo Quintana, Wout Poels en Jakob Fuglsang kwamen in de problemen . Met een verschroeiende demarrage probeerde Richard Carapaz tijd goed te maken op Tadej Pogacar. De Ecuadoriaan reed naar Van Baarle toe, maar werd net voor de finish toch voorbijgereden door de concurrenten. Roglic verloor uiteindelijk drie minuten en veertig seconden op de groep met favorieten.

Nieuws
  • Cor Vos