Tour | Mooie plaatjes van de vesting! Alles wat je moet weten over etappe 13: Nimes-Carcassonne

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

tour de france

Parkoers (finish tussen 17.15 en 17.45)

De renners kunnen de Pyreneeën langzaamaan zien liggen, maar er volgt eerst nog een etappe voor de sprinters. Hoewel het tussen Nîmes en Carcassonne soms venijnig stijgt, zullen de sprinters weinig moeite hebben om deze rit te overleven.

Koersdirecteur Christian Prudhomme houdt echter een slag om de arm, want op de website van de Tour de France stipt hij aan dat er nog nooit een etappe in Carcassonne is geëindigd in een massasprint. De Fransman roept heldhaftige aanvallers dan ook op om zich te tonen in de rit door de regio Occitanie.

En krijgen we dan vandaag na een paar dagen voorzichtige waaiers eens échte waaiers? Er zijn de nodige open stukken in de etappe, dus wat dat betreft zou het kunnen. Maar helaas is de wind niet heel krachtig en waait hij ook niet helemaal uit de goede hoek. Maar wie weet, laten we blijven hopen...

Profiel

Historie

Wijlen Jean Stablinski won in zijn loopbaan de eerste editie van de Amstel Gold Race, hij werd in 1962 wereldkampioen op de weg en hij schreef in totaal vijf Touretappes op zijn naam. De derde ritzege boekte hij in Carcassonne.

In het eindklassement speelde Stablinski nooit een rol in de Tour de France. Zijn beste eindresultaat is de dertigste plek in 1962. Desondanks had het binnen zijn mogelijkheden gelegen om het beter te doen, want in 1958 zegevierde Stablinski als tweede Fransman ooit in de Vuelta a España.

De laatste zege van zijn loopbaan, de kasseienkoers GP Denain, is kenmerkender voor de persoon die Stablinski was. De beste man kwam ter wereld in het Noord-Franse Thun-Saint Armand en na de dood van zijn vader moest hij als veertienjarige gaan werken in de steenkoolmijn van Wallers. Op de kasseienwegen rondom Roubaix legde Stablinski de basis voor zijn grootse prestaties later in zijn loopbaan.

Stablinski stopte in 1968 en werd na zijn loopbaan ploegleider en kasseienscout. Het was Stablinski die het Bos van Wallers aandroeg als ideale kasseienstrook voor Parijs-Roubaix. Nog steeds is Het Bos het orgelpunt in het enige Franse monument.

Info uit Herbert Dijkstra's Grote Kastelenboek

Samen met hoofdstad Parijs en het eiland Mont-Saint-Michel is Carcassonne een van de grote toeristische trekpleisters van Frankrijk. Het stadje is bekend om de vestigingsmuur rondom het oude centrum. Carcassonne was vroeger een belangrijke vestingplaats vanwege de strategische ligging. Doordat de vestingmuur zo goed bewaard gebleven is, kon Carcassonne uitgroeien tot een toeristische trekpleister. Sinds 1997 staat de stad op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Ook in de hedendaagse cultuur speelt Carcassonne nog een aanzienlijke rol. Zo zouden de ontwerpers van het Kasteel van Disney zijn geïnspireerd door het Kasteel van Carcassonne. Het is dan ook niet onlogisch dat de Tour de France de stad graag aandoet. De laatste keer dat een Touretappe finishte in Carcassonne was in 2018. De dagzege ging toen naar de Deen Magnus Cort Nielsen die na indrukwekkend ploegenspel Ion Izagirre en Bauke Mollema naar respectievelijk plaats twee en drie verwees.