Tour | Begin Pyreneeënvierdaagse! Alles wat je moet weten over etappe 15: Ceret - Andorra-la-Vielle

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

tour de france

Parkoers (finish tussen

De eerste echte bergetappe in de Pyreneeën is daar. De eerste vijftig kilometer van de rit zal de renners weinig angst inboezemen, maar vanaf dan kan het spektakel beginnen. De eerste echt serieuze beklimming van de dag is de Montée de Mont-Louis (12,5 kilometer aan 5,6 procent). Na een tussenstuk doemen de Col de Puymorens (7,8 kilometer aan 4,6 procent) en Port d’Envalira (10,7 kilometer aan 5,9 procent) op.

De top van de laatste beklimming is met 2405 meter het hoogste punt van de Tour de France van dit jaar. De stijgingspercentages vallen mee, maar de hoogte kan ervoor zorgen dat er toch verschillen ontstaan. Zeker in de laatste twee kilometer van de Port d’Envalira kan een renner met goede benen het verschil maken.

De vraag is alleen: waar rijd je naartoe? De volgende beklimming ligt ruim twintig kilometer verder en zal de zwaarste van de dag zijn. De in Andorra gelegen Col de Beixalis is 6,6 kilometer lang en heeft een stijgingspercentage van 8,3 procent. Waar de vorige beklimmingen op een grotere versnelling gereden konden worden, zullen de renners op de Beixalis moeten terugschakelen.

Vooral kilometer 2, 3 en 4 van de Beixalis zijn loodzwaar. Op die stroken zal het verschil gemaakt gaan worden. De top van de slotklim ligt op een kleine vijftien kilometer van de meet. Het laatste gedeelte van de etappe loopt enkel naar beneden en de renners zullen dan ook met hoge snelheid Andorre-La-Vieille binnenrijden.

Profiel

Profielen laatste klim

Historie

Wie als eerste het hoogste punt van de Tour de France passeert, krijgt volgens goed gebruik de Souvenir Henri Desgrange. Het hoogste punt van deze Tour de France ligt in rit 15 na 147 kilometer. Desgrange (1865-1940) was in zijn jonge jaren een verdienstelijk baanwielrenner.

Later werd hij sportjournalist en in die hoedanigheid organiseerde hij in 1903 met zijn krant L’Auto (nu L’Equipe) de eerste Tour de France in de geschiedenis. Tot 1939 leidde Desgrange de grootste wielerkoers ter wereld. Hij gaf het stokje over aan Jacques Goddet en overleed een jaar later.

Sinds 1947 wordt Desgrange geëerd met de Souvenir Henri Desgrange. In het begin legde men een willekeurig punt op de route. Pas later is het dak van de ronde als uitgangspunt genomen voor de Souvenir Henri Desgrange. Edouard Fachleitner was de eerste renner die het souvenir wist te winnen.

Piet van Est (1958), Joop Zoetemelk (1972) en Theo de Rooij (1981) zijn de enige Nederlanders die de Souvenir Henri Desgrange wisten te pakken. Naast hen gristen ook grootheden als Fausto Coppi, Federico Bahamontes, Eddy Merckx, Marco Pantani en Primož Roglič de prijs ooit mee. Sinds 2003 krijgt de winnaar een geldprijs van vijfduizend euro.

Info uit Herbert Dijkstra's Grote Kastelenboek

Na zo’n 140 kilometer steekt het peloton de grens tussen Frankrijk en Andorra over. Voor de nodige renners zal dat bekend terrein zijn, want Andorra is een geliefde uitvalbasis voor een gedeelte van het peloton.

Renners die in Andorra wonen? Onder anderen Robert Gesink, Sepp Kuss, Tao Geoghegan Hart en Michael Woods. En natuurlijk Koen de Kort, die onlangs bij een ongeluk drie vingers verloor. De ervaren renner van Trek-Segafredo woonde voorheen in Girona, maar verhuisde een aantal jaar geleden naar de dwergstaat in de Pyreneeën.

De Kort is helemaal op zijn plek in Andorra, want eind 2019 opende hij in het stadje La Massana zijn Grupetta Café. Net na de opening zei hij: “Ja, we hebben ook een wielerhoek met tenues, T-shirts en andere wielergerelateerde spullen. We zullen in de toekomst meer voorraad krijgen, maar we gaan een mooie selectie van artikelen maken.” Door de coronacrisis kende De Kort een valse start, maar het café is weer open.