Pogacar: 'Mijn tijden op de cols zijn niet zo heel indrukwekkend' 

Tadej Pogacar verdedigde zich gisteren op de persconferentie na de etappe in het opnieuw opgelaaide dopingdebat rond zijn persoon. Over klimtijden, het vrijgeven van vermogensdata en ook nog over de etappe van vandaag.

tadej pogacar
  • Tadej Pogacar Tadej Pogacar

Tadej Pogacar ligt de afgelopen dagen onder vuur in de internationale wielerpers naar aanleiding van wat volgens velen buitenaardse prestaties zijn. Op de rustdag was er een soort 'gecensureerde' persconferenties waarbij de vragen van tevoren moesten worden gemeld en de persvoorlichter van UAE er een paar uitzocht.

Op die werkwijze kwam ook veel kritiek, maar na de etappe van gisteren kon iedereen wel vragen wat hij/zij wilde. Uit de antwoorden bleek dat Pogacar vindt dat hij niet veel meer kan doen dan hij al doet en hij nuanceerde ook het zogenaamd buitenaardse aspect van zijn prestaties.

"De controles zijn er, ik weet niet wat ik nog meer kan doen om mijn onschuld te bewijzen. Je zegt dat ik de koers domineer, maar anderzijds zijn de tijden op de cols niet zo indrukwekkend. Na de vele valpartijen in het begin van de Tour ligt het niveau niet zo hoog als het anders zou zijn. Ik heb trouwens geen averij opgelopen bij die valpartijen. Ik viel slechts één keer."

Hij zou ook zijn vermogensdata wel vrij willen geven, maar volgens de jonge Sloveen is dat niet zo gemakkelijk als men denkt. "Natuurlijk zou ik graag mijn fietswaarden vrijgeven, maar zo simpel is dat niet. Dan ziet ook de concurrentie mijn waarden en kan dat tegen mij worden gebruikt in de koers. Ik kan alleen maar zeggen dat ik goede wattages trap en daarom ook aan de leiding sta."

En er wordt natuurlijk ook gewoon gefietst vandaag, en in wat voor etappe! Als Pogacar die goede wattages ook weer op de Ventoux trapt, kan hij daar wellicht voor een etappezege gaan. Vaak reed hij de kale berg nog niet op. "Ik heb de etappe verkend en ben toen de Ventoux twee keer opgereden, dat was voldoende, haha."