Bram Tankink doet boekje open over Keldermans Giro van 2020: 'Ploeggenoten wilden voor hem rijden, ploegleiding verbood het'

Bram Tankink kwam bij Vive le Vélo over Wilco Kelderman te spreken en kwam toch wel met een paar interessante uitspraken over de nummer 5 van de huidige Tour, en dan met name over de Giro van vorig jaar.

bram tankink
  • Wilco Kelderman Wilco Kelderman

Bram Tankink is een graag gezien gast in wielertalkshows, want hij neemt zelden een blad voor de mond en wat hij zegt is altijd gespekt met een flinke dosis humor. Zo ook toen hij gisteren bij het Vlaamse Vive le Vélo zat. Presentator Karl Vannieuwkerke vroeg hem naar Wilco Kelderman en Tankink kwam met een mooie anekdote en toch wel een opvallend nieuwtje over de Giro van 2020.

Kelderman werd derde in die Giro, maar was niet ver van de eindzege. Hij was de laatste dagen van de ronde zelf wat minder, maar de ploegentactiek van het toenmalige Team Sunweb hielp ook niet mee, op z'n zachtst gezegd. "Dat was heel pijnlijk. Die kozen voor Hindley. Het bijzondere was dat de jongens zelf voor Wilco wilde rijden. Dat hebben ze de avond voor de Stelvio-etappe nog gezegd. In de koers een dag later werd Hindley verboden te wachten op Wilco; die moest in het wiel van Geoghegan Hart blijven zitten van de ploeg. Wilco voelde zich daardoor bestwel in het pak gezet", vertelt Tankink.

Toch was een kleine huldiging wel op z'n plaats vond Tankink, die dichtbij Kelderman woonachtig is. "Maar in coronatijd was dat lastig, dus gingen we met een paar wielrenners uit de buurt - Dumoulin, Kroon en Van Emden - bij 'm langs met een kratje bier. Het mooie is dat Wilco op zo'n avond echt een luisteraar is. Hij zegt dat drie minuten iets en de rest van de avond praatten wij. Toen we weer weggingen zei hij: 'Gezellig dit jongens, moeten we echt vaker doen', haha."

Volgens Tankink is Kelderman op de fiets net zo. "Het is een stille en zo koerst hij ook een beetje. Ergens is dat wel zonde, want je ziet hem nauwelijks, terwijl hij zo mooi op z'n fiets zit. Maar dat hij in deze Tour nu vijfde staat, is wel ontzettend knap", besluit Tankink.