Kelderman versus O'Connor: hoe verliepen de eerdere tijdritten dit seizoen?

Hoewel hij enigszins gebutst en geschaafd is, heeft Wilco Kelderman nog zicht op plaats vier in het eindklassement. De Nederlander moet 32 seconden zien goed te maken op Ben O'Connor in de tijdrit. Dit seizoen leert dat dat zou kunnen.

Kelderman
  • Afbeelding van Ben O’Conner Ben O’Conner
  • Afbeelding van Wilco Kelderman Wilco Kelderman

Rit 1 Ronde van het Baskenland

De ronde waar Kelderman en O'Connor elkaar dit jaar voor het eerst troffen was in de Ronde van het Baskenland, die gestart werd met een tijdrit over bijna veertien kilometer. Een aantekening: dit was wel een zeer lastige tijdrit, maar beiden renners gingen deze ronde voor een goed klassement en hadden zodoende dezelfde doelen. Kelderman werd elfde in de daguitslag en presteerde veel beter dan zijn concurrent van vanmiddag. Hij pakte liefst één minuut en twee seconden op O'Connor.

Proloog Ronde van Romandië

Drie kilometer vlak en vervolgens duizend meter aan 6,5 procent. Moeilijk om conclusies uit te trekken, maar ook in deze race tegen de klok was Kelderman sneller dan O'Connor. Over vier kilometer pakte Kelderman negen seconden op de Australiër die tijdens de Tour zo huishield in de rit naar Tignes.

Kelderman in de eerste tijdrit

Rit 5 Ronde van Romandië

Een lastige tijdrit van iets meer dan zestien kilometer. Met snedige klimmetjes en zelfs een stukje onverhard. Allebei nog volop in de strijd om een goed eindklassement, waardoor ze beiden volle bak dienden te gaan. In deze krachtmeting was Kelderman slechts twee seconden sneller dan O'Connor, die als zesde eindigde in de Ronde van Romandië terwijl Kelderman genoegen moest nemen met een tiende plek. Dit was een tijdrit die meer geschikt was voor de sterkere klimmers.

Rit 4 Critérium du Dauphiné

Een rit tegen de klok over glooiend parkoers van ruim zestien kilometer. Met een vierde plaats presteerde Kelderman uitstekend, maar O'Connor bleef niet heel ver achter. De kopman van Ag2r Citroën Team was 21 seconden minder snel dan Kelderman. Wat dus aangeeft dat de tijdrit van O'Connor zeker niet van het matige niveau is als die van renners als Enric Mas of Mikel Landa.

Rit 5 Tour de France

De eerste tijdrit in de Tour de France van dit jaar leverde een teleurgestelde Kelderman op. Hij vond nooit lekker zijn draai en zijn 27ste plek was niet wat hij ervan had gehoopt en verwacht. Kelderman was desondanks sneller over de 27,2 kilometer dan O'Connor. Maar het verschil tussen beiden was te verwaarlozen: zeven seconden. Het moge duidelijk zijn dat de vierde plaats er nog inzit voor Kelderman, maar dat hij desondanks een hele goede dag moet hebben.