Dumoulin: 'Ik ga door als wielrenner'

Tom Dumoulin was zichtbaar tevreden en ontroerd met zijn zilveren medaille op de Olympische tijdrit. Maar het grootste nieuws na afloop was wel zijn mededeling dat hij doorgaat als professioneel wielrenner.

Dumoulin

"Ik ben erg trots en blij met deze prestatie", zei Dumoulin na afloop van de podiumceremonie tegen de NOS. "Het was mijn doel om een medaille te halen en ik had geen idee of dat mogelijk was. Ik heb genoten van het proces hier naartoe en ik heb leuke maanden aan voorbereiding achter de rug. Het is fantastisch om het nu met zilver af te kunnen sluiten."

Dumoulin kende een erg sterke start van zijn tijdrit. "Ja, het was een goede eerste ronde met veel power. In de tweede ronde voelde ik de kracht langzaam wegvloeien. Als ik echt goed ben kan ik op dat laatste stuk vals plat het verschil maken, maar nu had ik die power niet. Zilver was het hoogst haalbare. Dit is een zilveren medaille met een gouden rand. Ik wist geen tussentijden, maar ik zag op de hotseat dat het heel close ging worden om de medailles. Maar omdat ik me in de laatste 10 kilometer weer beter voelde, had er wel vertrouwen in dat het goed genoeg was voor een plak."

Over zijn toekomst gaf Dumoulin eveneens (een beetje) duidelijkheid. "Ik ga sowieso door. Op deze manier vind ik de sport heel erg leuk en samen met de ploeg gaan we mijn toekomst bespreken. Welke koersen ik ga doen is nog niet precies ingevuld. Maar ik ben er de laatste maanden achter gekomen dat ik wielrennen nog steeds een gave sport vind. Ik wil nog altijd hoge doelen najagen en daarbij heb ik de support gevoeld van de mensen om mij heen."