Tokio | Gouden BMX'er Niek Kimmann: 'Ik snap er geen fluit van!' 

Wat een knappe prestatie met die knie van 'm!

niek kimmann

In de vorm van z'n leven verkeerde hij. Tot maandag een onoplettende official tijdens een training van Niek Kimmann niet uit z'n doppen keek en zomaar overstak op het BMX-parkoers. Knal. Scheurtje in de knie. Weg olympische droom. Zou je zeggen.

Maar zo ging het niet voor Niek Kimmann. De 25-jarige BMX'er uit het Overijsselse De Lutte toonde karakter en met veel pijnstillers verscheen hij toch aan de start. En hoe! Hij veroverde op fenomenale wijze het goud.

Dat kon hij zelf na afloop ook maar amper geloven. "Ik snap er geen fluit van hoe dit kan!", bracht hij na afloop geëmotioneerd uit bij de camera van de NOS. "Ik klapte maandag op die official en toen dacht ik: deze droom is voorbij. Maar ik wist ook: ik ben nu relatief jong en als ik ooit goud wil pakken, moet het nu op deze baan die me ligt."

En zo geschiedde, maar het was een rollercoaster voor Kimmann. "Het begint nu wat te bezinken, maar het was zo zwaar. Ik was helemaal gaar. En de regen waardoor de race werd uitgesteld kwam me goed uit, want de pijnstillers die ik nam, sloegen wat op m'n maag."

Kimmann kreeg na z'n crash veel fysieke én mentale hulp. "Ook van concurrenten. In het Nederlandse team hoefde ik maar met m'n vingers te knippen of iemand bracht me bijvoorbeeld water. Iedereen heeft echt geholpen. M'n coach zei ook: je bent zo goed, je kan zelfs winnen als je niet op je best bent."