Veldrijdster Katie Compton voor 4 jaar geschorst na positieve test

Veldrijdster Katie Compton heeft een vierjarige schorsing, na een positieve test op anabole steroïden, geaccepteerd. De Amerikaanse liep op 16 september 2020 tegen de lamp, tijdens een out of competion controle. Dat maakte het Amerikaanse antidopingagentschap USADA vandaag bekend.

Veldrijdster Katie Compton voor 4 jaar geschorst na positieve test

De inmiddels 42-jarige Compton wilde haar carrière na het WK in Arkansas in 2022 beëindigen, maar zet er nu een punt achter. "Dit nieuws doet me pijn en maakt me droevig, het is de slechtst mogelijk manier om mijn carrière te beëindigen", zegt Compton in een statement.

"Ik ben altijd een schone atleet geweest", zegt ze. "En ik ben trots op hoeveel ik heb bereikt met clean racen en ben heel voorzichtig geweest met alles wat ik in mijn lichaam stop, vooral na alle gezondheidsproblemen in mijn carrière."

Compton vertelt dat het monster dat ze in afleverde in september 2020 in eerste instantie negatief was op alle verboden stoffen. Begin februari kreeg ze te horen dat het sample opnieuw werd geanalyseerd vanwege een onregelmatigheid in haar biologisch paspoort. Toen werd ze positief bevonden op een lichaamsvreemd anabole steroïde.

Volgens Compton heeft ze nooit opzettelijk of bewust verboden middelen genomen. "Ik zou er nooit voor kiezen iets te nemen dat mijn gezondheid in gevaar zou brengen en als gevolg daarvan onherstelbare schade zou aanrichten. En niet alleen dat, ik heb nooit iets genomen om ethische en morele redenen; ik ben mijn hele carrière een groot voorstander van schonde sport geweest."

Ondanks dat Compton heeft besloten om per maart met pensioen te gaan, voelde ze ook de behoefte om zichzelf en haar reputatie te verdedigen. "Ik heb een advocaat ingehuurd en deed mijn best om te onderzoeken hoe de stof in mijn lichaam terechtkwam, maar ik slaagde er niet in om daar antwoord op de vinden."

"Ik kan niet bewijzen dat ik niets opzettelijk heb genomen en ik kan me niet veroorloven om te blijven vechten, wetende dat de uitkomst hoe dan ook hetzelfde zal zijn. De tijd tussen de controle en de positieve test is te groot om de bron van vervuiling te vinden. Ik heb daarom besloten te stoppen met het voeren van een dure en moeilijk strijd en de sanctie te accepteren."

Compton stond in totaal vijf keer op het podium van het WK veldrijden, dat ze overigens nooit won. Ook is ze meervoudig nationaal kampioene en won ze twee keer het eindklassement in van de wereldbeker.

Denise Betsema

Opvallend genoeg was Compton zeer kritisch toen Denise Betsema begin 2019 ook positief testte op anabole steroïden. Onder meer op Twitter uitte ze flink kritiek op de Texelse.

Cyclocross
  • Cor Vos