Chris Froome is het zat en doet oproep: 'Denk 's even na voor je weer een beledigende tweet de wereld inslingert!' 

De Brit lucht z'n hart over alle beledigingen die hij en andere sporters te verduren krijgen; het hangt volgens hem samen met de mentale weerbaarheid van die sporters.

chris froome
  • Afbeelding van Chris Froome Chris Froome

Op z'n eigen YouTube-kanaal is Chris Froome in een ruim acht minuten durende video dieper ingegaan op de mentale gesteldheid van topsporters en hoe de sociale media daarbij volgens hem een rol spelen. Froome ziet een verband tussen alle beledigende tweets en andere uitingen die sporters op hun dak krijgen en de mentale problemen die veel sporters ervaren.

"De samenleving ziet sporters als een soort supermensen. Mensen denken vanachter hun scherm allerlei beledigingen op sporters af te kunnen vuren die ze nooit zouden zeggen als ze op straat of in de supermarkt oog in oog stonden met die sporter. Sporters zijn geen supermensen, zeker niet als het gaat om omgaan met dit soort emoties en kritiek die ze voortdurend onder ogen krijgen", zegt Froome.

Het werd de Brit tijdens de Olympische Spelen nog eens extra duidelijk. "Bij de Spelen kwamen die problemen meer aan het licht dan ooit. Er zijn zoveel sporters die struggelen met die druk. Ik vind dat topsport zou moeten gaan om presteren en niet om alle randzaken waar ze zich tegenwoordig druk om moeten maken."

Daarom doet Froome een oproep. "Als ik hier een boodschap naar buiten zou brengen, dan zou het zijn: denk 's twee keer na voor je weer een beledigende tweet de wereld inslingert! Wij topsporters gaan allemaal tot het uiterste voor ons team of land; het is niet zo dat we er met de pet naar gooien. Ik denk echt dat veel sporters heel veel onterechte en ongenuanceerde kritiek op hun dak krijgen. We zouden als samenleving echt wat milder moeten zijn als de prestaties tegenvallen."

Froome krijgt zelf ook regelmatig met beledigingen te maken op sociale media, zeker nu het dit seizoen niet gaat zoals verwacht. In de video ging daar ook nog even op in. "De crash in de openingsetappe van de Tour heeft me echt weer een eind teuggeworpen, maar het was belangrijk om de Tour in de benen te hebben voor het vervolg van m'n carrière."

De renner van Israel Start-Up Nation is ook volgend seizoen namelijk nog in het peloton te bewonderen. Hieronder kijk je de hele video van Froome.