Wout van Aert sliep op 3000 meter hoogte in voorbereiding op WK: 'Hij is echt keihard aan het trainen' 

Hij heeft zowel de tijdrit als de wegrit op het WK aangekruist en Wout van Aert bereidt ze maniakaal voort. Hieronder lees je er alles over.

wout van aert
  • Wout van Aert Wout van Aert

Na de Tour en Tokio ging de druk heel even van de ketel, maar na een weekje rust wachtte de voorbereiding op het volgende grote doel van Wout van Aert alweer: het WK in eigen land. Met een 18-daagse hoogtestage in Livigno bereidt de Belg van Jumbo-Visma de wegrit in en rond Leuven en de tijdrit van Knokke-Heist naar Brugge minitieus en maniakaal voor.

Zo is Livigno natuurlijk een bekend oord voor wielrenners; het Italiaanse belastingparadijsje in de Dolomieten ligt al op hoogte (zo'n 2000 meter), maar Van Aert zocht het voor een week nog wat hogerop. Samen met Tiesj Benoot sliep hij een week in een berghut op meer dan 3000 meter hoogte, die door enthousiastelingen gebruikt wordt als uitvalsbasis voor tochten naar de Diavolezza-gletsjer.

Voor Van Aert geen dagtochten naar gletsjers, maar uiteraard vele uren op de fiets. Zo zat hij afgelopen zondag nog zevenenhalf uur op de fiets in een rit van 192 kilometer met meer dan 5000 hoogtemeters. Dat is duurtraining, maar het parkoers in Leuven vereist ook de nodige explosieve prikkels.

Hij heeft zelf ook door dat het pittige trainingen zijn, gezien de titel...

Volgens Merijn Zeeman, de sportieve baas bij Jumbo-Visma, krijgt Van Aert die ook zeker, maar lijdt zijn tijdrit (langer een hoog vermogen rijden) er niet onder. "Wout heeft dit jaar nog de tijdrit in de Tirreno-Adriatico gewonnen, terwijl zijn trainer Marc Lamberts hem toen voorbereidde voor de monumenten van het voorjaar. De trainingsschema’s van toen zijn haast dezelfde als die van nu", zegt hij in Het Nieuwsblad.

Zeeman schaalt een wereldtitel in de wegrit nog iets hoger in dan die op de tijdrit. "Puur qua prestige is het WK op de weg een nog belangrijkere titel dan een WK tijdrit. Na de gele trui in de Tour is de regenboogtrui van de WK-wegrit de grootste prijs die je als renner kan winnen, maar ik verzeker je dat Wout voor beide disciplines keihard aan het trainen is."

Dat doet Van Aert overigens wel in het bijzijn van z'n vrouw Sarah en zoontje Georges - afgezien van de week in de berghut dan. Dat was een absolute voorwaarde van de family man die hij ook is. Van Aert hervat de competitie niet zoals veel concurrenten in de Benelux Tour, maar rijdt als voorbereiding op het WK van 5 tot 12 september de Tour of Britain.