Gilbert teleurgesteld over missen WK-selectie: 'Waarom is niemand van Lotto geselecteerd?'

Sinds 2003(!) reed Philippe Gilbert het WK wielrennen maar liefst 14 keer, met als hoogtepunt natuurlijk winst in 2012. Dit jaar is hij er niet bij en daarmee lijkt hij zijn laatste WK te hebben verreden. In een filmpje dat de renner op YouTube plaatste en via Instagram deelt hij zijn teleurstelling.

Gilbert teleurgesteld over missen WK-selectie: 'Waarom is niemand van Lotto geselecteerd?'
  • Afbeelding van Philippe Gilbert Philippe Gilbert

"De bondscoach Sven Vanthourenhout heeft me gebeld om te vertellen dat ik niet in de selectie zit", vertelt de renner van Lotto Soudal. "Dat ik niet ben opgeroepen voor de nationale selectie is voor mij een teleurstelling."

"De afgelopen maanden is het wel duidelijk geworden dat we met één kopman zouden starten. Wout van Aert is de beste eendagsrenner van het moment en we hebben geluk dat hij een Belg is." Gilbert had zichzelf dan ook graag in een dienende rol op het WK teruggezien. "Ik had mijn diensten als wegkapitein aangeboden, als iemand die een sleutelrol zou kunnen spelen. Daarvoor wilde ik m'n persoonlijke ambities 100% opzijzetten."

"Ik wilde graag weer meemaken wat ik in 2005 meemaakte met Tom Boonen in Madrid, mijn eigen wereldtitel in 2012 en de gouden medaille van Greg Van Avermaet in Rio de Janeiro."

'Weet dat m'n seizoensbegin niet goed was'

"Ik weet dat mijn seizoensbegin niet goed was", steekt Gilbert de hand in eigen boezem. "Na de Tour nam ik een goede rustperiode en heb ik hard gewerkt. De resultaten werden beter en ik koerste ook beter en agressiever. In de Benelux Tour heb ik goed kunnen werken voor Tim Wellens en Caleb Ewan. Ik was klaar om dat op het WK ook te gaan doen."

Opvallend genoeg zit er geen enkele renner van Lotto Soudal in de selectie van bondscoach Sven Vanthourenhout. "Dat vind ik teleurstellend voor de Nationale Loterij, één van de grootste sponsoren van het Belgische wielrennen en de nationale federatie. Het is jammer dat Tim Wellens, ik of iemand anders van de ploeg, zoals Tosh Van Der Sande, niet geselecteerd is. Je mag sport en politiek niet met elkaar mengen, maar het was wel beter geweest als iemand van onze ploeg geselecteerd was.

Gilbert sluit af met de wetenschap dat Van Aert de koers moet kunnen winnen. "Ik hoop op een mooi WK. Veel succes aan de Belgische selectie, we duimen voor jullie."

Nieuws
  • Cor Vos