Interview | Mads Pedersen: 'De situatie zonder Deense ploeg in de WorldTour is beter voor ons'

De Denen hebben op het WK de misschien wel sterkste selectie. Een van de kopstukken is Mads Pedersen, de wereldkampioen van 2019. Hij legt uit waarom het Deense wielrennen zo is gegroeid de laatste jaren.

Pedersen
  • Mads Pedersen Mads Pedersen

In het verleden kwam het nog weleens voor dat Deense wielrenners in de jeugdrangen veel talent werd toegedicht, maar dat kwam er bij de profs vervolgens niet uit. Het beste voorbeeld: Rasmus Guldhammer. Als toptalent gehaald door HTC-Highroad, maar heeft het bij de profs nooit waargemaakt. Pedersen kent de verhalen, maar was daar niet de veel mee bezig als jeugdrenner.

"Het was niet echt een gespreksonderwerp bij de bond. Als renners focusten we ons vooral op onszelf. Op die leeftijd ben je niet bezig met een renner die het eerder niet heeft gemaakt."

"Dat er geen Deense ploeg meer was op het hoogste niveau heeft voor een mentaliteitsverandering gezorgd."

Mads Pedersen

Volgens de renner van Trek-Segafredo is het goed geweest dat er geen Deense ploeg meer in de WorldTour zit. "Team CSC en Saxo Bank waren heel mooi, maar deze situatie is beter voor ons. Vroeger gingen talentvolle Deense renners haast standaard naar de Deense profploeg. Andere ploegen keken daarom minder naar ons land, maar met het succes van de Denen tegenwoordig zijn ploegen geneigd om eerder in ons land te scouten. Het zou vet zijn als we ooit weer een Deense ploeg hebben, maar dat die er even niet was, heeft voor een mentaliteitsverandering gezorgd. Bij ons en de ploegen.”

Pedersen bij de verkenning afgelopen week

Met als gevolg goede prestaties op bestelling. De wereldtitel van Pedersen is voorlopig dé meest in het oog springende zege. "Of de trui in mijn woonkamer hangt? Nee, haha. Ik heb een trainingskamer waarin de regenboogtrui en mijn fiets waarop ik wereldkampioen werd hangen. Nee, ik train ook niet meer in de trui. Dat kan niet, hè. Ik ben geen wereldkampioen meer, maar ooit hoop ik die trui terug te pakken. Hopelijk in België."

WK
  • Cor Vos