Dit is waarom de Belgische ploeg in het blauw rijdt

Niks met rood of andere kleuren uit de vlag voor de Belgische wielrenners. Ze rijden al jaren in het blauw. Hieronder lees je hoe dat (waarschijnlijk) komt!

evenepoel van aert

Voor de ontrafeling van 'Het Blauwe Mysterie' moeten we terug naar de jaren rond de Tweede Wereldoorlog. In die tijd reden er in de Tour de France landenploegen mee - Tourdirecteur Henri Desgrange wilde op die manier de invloed van de merkenploegen terugdringen; ook toen was er al genoeg gedoe in de wielerwereld...

De Belgische ploeg reed in het zwart en hadden de welluidende bijnaam 'Het Zwarte Eskadron' (dat is nog eens wat anders dan al die gekunstelde Yellow Tigers, Belgian Cats, etc. van nu). Maar ook toen kon het al lekker warm zijn in Frankrijk en, zeker met de wollen truitjes van toen, dan is zwart niet de handigste kleur.

Dat bleek ook uit een quote in de krant Het Volk (die van de Omloop inderdaad): "Het was gisteren duidelijk merkbaar dat de Belgen, die zich zoveel als mogelijk van ‘t drinken onthielden, toch het meeste zweetten en logischer wijze hierdoor in grote mate gehandicapeerd werden." (Bron voor deze quote: deze website).

Vanaf 1948 was het dus gedaan met Het Zwarte Eskadron. Een jaar later stonden ze in een variant op het hemelsblauwe shirt dat we nu nog steeds kennen van de Belgen. Voor zover wij weten het enige land dat niet in de kleuren van de vlag of een andere nationale kleur koerst - zoals het oranje bij Nederland.

De oorzaak voor dat blauw is niet helemaal zeker, maar waarschijnlijk houdt het verband met de in de jaren '30 befaamde Alcyon-ploeg, een wielerteam gesponsord naar de fietsenfabrikant Alcyon. Bij dat van huis uit Franse team reden toentertijd heel wat succesvolle Belgen rond en dus greep men in 1948 terug naar dat succesvolle verleden...

WK
  • Cor Vos