Overzicht | Koers op tv deze week: kleine rondjes, sprinten in Wallonië en natuurlijk De Hel!

Na het prachtige WK gaat het circus nog eventjes door - en er is meer dan alleen Parijs Roubaix!

parijs-roubaix

Dinsdag t/m zondag: Ronde van Kroatië

De Ronde van Kroatië, of de Cro Race, zoals-ie officieel heet, kan enkele mooie namen presenteren. Zo staan Matej Mohoric, Simon Yates, Mikel Landa en Tobias Foss aan het vertrek. Daarnaast maakt namens Jumbo-Visma ook kersvers zilveren medaillewinnaar bij het WK voor beloften Olav Kooij z'n opwachting.

De jonge sprinter zal met name in de eerste etappe z'n slag kunnen slaan, want die is als enige écht op het lijf van de snelle mannen geschreven. Op papier is-ie wel de snelste man op de startlijst, dus kijk niet gek op als je 'm ziet winnen... Dat zou je eventueel kunnen zien op Eurosport 1, want die zenden de koers doordeweeks live uit vanaf 15.00 uur (in het weekend krijgt Parijs-Roubaix uiteraard voorrang).

Dinsdag t/m vrijdag: Ronde van Sicilië

Voor je doordeweeks naar de Ronde van Kroatië kunt kijken is er eerst een heerlijk voorgerecht in de vorm van de Ronde van Sicilië. Eurosport 1 zendt 'm dinsdag tot en met vrijdag vanaf 12.30 uur uit en de finish is voor drieën, zodat je daarna meteen in de Ronde van Kroatië rolt.

Op Sicilië maakt Alejandro Valverde zijn rentree na z'n val in de Vuelta. Hij krijgt in de vier ritten op het Italiaanse eiland concurrentie van onder andere Romain Bardet en Giro-verrassing Lorenzo Fortunato. Uiteraard geeft ook thuisrijder Vincenzo Nibali acte de presence. Met Thymen Arensman staat er maar één Nederlander aan het vertrek.

Woensdag: Eurometropole Tour

Met oud-winnaars als Robbie McEwan, Dylan Groenewegen en Arnaud Démare weet je al genoeg: een sprinterskoers! Dat wil overigens niet zeggen dat het vlak is tussen La Louvière en Tournai (Doornik). Op het lokale parkoers in Wallonië komen de renners steeds één kort klimmetje tegen.

Het is dus de vraag of Fabio Jakobsen aan sprinten toekomt, maar een goede Jakobsen zou het zeker aan moeten kunnen - en hij is goed uit de Vuelta gekomen. Hij neemt het onder andere op tegen Alexander Kristoff, Elia Viviani, André Greipel, Danny van Poppel en Giacomo Nizzolo.

Als je ergens op je mediabox de RTBF hebt, zit je gebakken, want daar is de koers op tv te volgen. Ook de Eurosport Player is erbij.

Het profiel van de koers

Zaterdag: Parijs-Roubaix (vrouwen)

Jawel, de eerste Parijs-Roubaix voor vrouwen is een feit! En relatief gezien krijgen de vrouwen meer kasseien voor de kiezen dan de mannen, want in Paris-Roubaix Femmes krijgen de dames 'slechts' 17 stroken gepresenteerd, maar dit alles vindt wel plaats in 115 kilometer - hierdoor laten de vrouwen Het Bos van Wallers links liggen, maar voor de rest rijden ze wel alle bekende stroken.

Omdat er nog nooit een Parijs-Roubaix voor vrouwen heeft plaatsgevonden en het wel zo'n spcialitsiche koers is, is het lastig om favorieten aan te duiden, maar we wagen toch een gokje en schuiven de in vorm verkerende Ellen van Dijk naar voren als Nederlandse topfavoriet.

Chantal Van den Broek-Blaak zou ook goed uit de voeten moeten kunnen. Concurrentie komt van Lotte Kopecky, Elisa Longo Borghini en Lizzy Deignan (al rijden die in dezelfde ploeg als Van Dijk; Trek-Segafredo is sterk dus - en had nog sterker kunnen zijn, maar Lucinda Brand rijdt de veldrit in Gieten).

Je kijkt de koers vanaf een uurtje of drie op de NOS, Sporza of Eurosport 1.

Zondag: Parijs-Roubaix (mannen)

Deel II van wat we het Roubaix-weekend noemen. De mannen rijden beduidend langer dan de vrouwen (258 kilometer), maar krijgen in het eerste deel nog geen stenensecties onder de wielen. Het gestuiter begint pas na een kleine 100 kilometer. Dan wacht al vrij snel het Bos en kan het feest écht losbarsten!

Na een sterk WK verwachten vanuit het Nederlandse kamp naast Mathieu van der Poel ook Dylan van Baarle in de finale. Uiteraard zal ook Wout van Aert zich willen revancheren voor het WK. Daarnaast is er natuurlijk het blok van Deceuninck-QuickStep (Lampaert, Stybar, Asgreen, etc.), Jasper Stuyven, Stefan Küng, Sonny Colbrelli en Matej Mohoric.

Het profiel met de stroken voor de mannen. Vanaf strook 17 rijden de vrouwen hetzelfde parkoers. | Beeld: website Parijs-Roubaix