Koers op tv: Spektakel in Baskenland, Belgisch (waaier?)sprintuitstapje op woensdag en natuurlijk de Amstel Gold Race

Na die schitterende Ronde van Vlaanderen is het deze week eerst even aan een ander type renners (met spectaculaire etappes). Maar natuurlijk wordt er ook in Vlaanderen gekoerst...

primoz roglic

Maandag t/m zaterdag: Ronde van Baskenland

Met een fenomenale Primoz Roglic in de korte tijdrit (alleen Remco Evenepoel kon enigszins in de buurt blijven) greep Primoz Roglic meteen de macht in de ronde die hij vorig jaar won.

De komende dagen moet de Sloveen de leiderstrui verdedigen in etappes waarin het naar goed Baskisch gebruik geen dag vlak is. De etappe van dinsdag lijkt nog het minst zwaar te zijn; die van zaterdag is juist bijzonder zwaar.

TV: De Ronde van Baskenland is iedere dag op Eurosport 1 te volgen. De uitzendingen beginnen steeds om 15.30 uur en de finish wordt steeds zo tussen 17.15 uur en 17.45 uur verwacht.

Favorieten: Roglic heeft dus voorlopig in Evenepoel z'n grootste concurrent, maar er staat een sterk deelnemersveld aan de start met onder andere Geraint Thomas, Adam Yates, Sergio Higuita, Aleksandr Vlasov, Enric Mas, Daniel Felipe Martinez, Michael Woods en Pello Bilbao. Hij vormt bij Jumbo-Visma een sterk blok met Jonas Vingegaard.

Ook Julian Alaphilippe geeft acte de presence in Baskenland. Op de punchaankomsten krijgt hij buiten de klassementsmannen met snelle benen concurrentie van UAE'ers Alessandro Covi en Diego Ulissi.

Profiel van de etappe van dinsdag. | Beeld: Ronde van Baskenland
Profiel van de etappe van woensdag. | Beeld: Ronde van Baskenland
Profiel van de etappe van donderdag. | Beeld: Ronde van Baskenland
Profiel van de etappe van vrijdag. | Beeld: Ronde van Baskenland
Profiel van de etappe van zaterdag. | Beeld: Ronde van Baskenland

Woensdag: Scheldeprijs

De kop van dit artikel zegt Belgisch (waaier?)sprintuitstapje, maar daar had net zo goed Nederlands bij kunnen staan, want de Scheldeprijs gaat voor een groot deel over Nederlands grondgebied.

Vanaf start in Terneuzen gaat het over de dam naar Zuid-Beveland naar België en met name vanaf ongeveer Heinkenszand, de woonplaats van Jan Raas, is er met een ferme zuidwestenwind zeer veel kans op waaiers. Rond Schoten staan nog een paar rondjes op een lokaal circuit op het programma.

TV: je volgt de Scheldeprijs woensdagmiddag vanaf 14.45 uur op Sporza op Één. De finish zal zo tussen 17.00 en 17.30 uur zijn (zappen tussen deze koers en Baskenland dus!)

Favorieten: Hoewel de kans op waaiers dus levensgroot is, is ook de kans groot dat er in die eerste waaier de nodige sprinters zullen zitten. En er zijn er nogal wat aanwezig: Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen, Tim Merlier, Jasper Philipsen, Pascal Ackermann, Alexander Kristoff, Sam Bennett en Arnaud De Lie bijvoorbeeld.

De route van de Scheldeprijs, met een groot stuk door Nederland. | Beeld: Scheldeprijs

Zondag: Amstel Gold Race

33 hellingen staan er maar liefst op het programma in de sinds enige jaren wat hertekende Amstel Gold Race (geen finish meer op de Cauberg). Die hertekening bevalt goed, want sindsdien hebben we altijd een levendige koers in plaats van het afwachten tot de sprint in Valkenburg. De Bemelerberg is op 6 kilometer van de streep in Berg en Terblijt de laatste helling van de dag.

Het parkoers van de mannen. | Beeld: Amstel Gold Race

De vrouwen krijgen een iets anders parkoers voorgeschoteld waarin de Cauberg nog wel een beslissende rol speelt, met de finish 1,6 kilometer na de beruchte helling in Valkenburg.

TV: de vrouwen koersen in tegenstelling tot de Ronde van Vlaanderen weer eerst in de Amstel. Vanaf 13.00 uur op Eurosport 1, Sporza en NOS; de finish zal waarschijnlijk iets na tweeën zijn.

Favorieten: bij de vrouwen zal Annemiek van Vleuten weer moeten zien af te rekenen met het machtsblok van SD Worx met Demi Vollering en Lotte Kopecky als speerpunten. Uiteraard is de winnares van vorig jaar ook van de partij: Marianne Vos. Ook Trek-Segafredo heeft een sterk blok, waarin we benieuwd zijn naar wereldkampioene Elisa Balsamo.

Bij de mannen is het natuurlijk uitkijken naar Mathieu van der Poel, die in 2019 op fenomenale wijze won. Hij krijgt concurrentie van Tom Pidcock, die vorig jaar in een millimetersprint verloor van Wout van Aert - of die erbij is, is nog onduidelijk maar waarschijnlijk niet. Andere namen: Michael Matthews, Marc Hirschi, Tim Wellens, Michael Valgren en wellicht Tom Dumnoulin..

Door de verplaatsing naar een week eerder zullen de mannen uit Baskenland er niet (of in ieder geval niet echt fris) bijzijn. Ook Tadej Pogacar rijdt de Amstel niet.