Wie is de spion in het peloton van Sporza? We gingen op onderzoek uit (en denken 'm gevonden te hebben...)

We hebben onze Sherlock Holmes-pet opgedaan op de redactie...

detective

Op gezette tijden schrijft een renner uit het profpeloton onder de naam 'Spion van het Peloton' op de website van Sporza een stukje met inside information over collega's. Zo ook na de afgelopen Parijs-Roubaix, waar de spion zelf ook aan meedeed. Hij besloot zijn meest recente epistel met de frase '...al weet ik niet of mijn dekmantel nog lang standhoudt.'

Dat klinkt een beetje als een open invitatie om op onderzoek uit te gaan en dus pakten wij hier op de redactie onze loep erbij, deden een Sherlock Holmes-pet op en doken in alle informatie die beschikbaar is over deze spion. En we kunnen alvast zeggen: ladies and gentleman: we got him! (denken we...)

In z'n stukje over Parijs-Roubaix geeft de spion van het peloton namelijk best wel wat weg. Zo zegt hij dat hij zondag is afgestapt en dat hij nog een contract heeft voor de komende twee seizoen.

Onze zoektocht begint dus op Procyclingstats bij de afgestapte Belgen van zondag (want het is zeker dat de spion een Belg is). Dat waren, in willekeurige volgorde: Senne Leysen, Edward Theuns, Gijs Van Hoecke, Aimé De Gendt, Kévin Van Melsen, Victor Campenaerts, Jens Debusschere, Jonas Castrique, Tom Devriendt, Pieter Vanspeybrouck, Dimitri Claeys, Benjamin Declercq en Jonas Van Genechten.

Een heel peloton, maar toch is het bijzonder bruikbare informatie, want van die dertien coureurs hebben er maar drie een contract voor 2022 én 2023. Te weten: Aimé De Gendt (Intermarché-Wanty Gobèrt), Senne Leysen (Alpecin-Fenix) en Edward Theuns (Trek-Segafredo).

Een ouderwets Hollands spelletje Wie van de drie? dus. Daar valt wel uit komen aan de hand van oude stukjes van de spion. Na wat speurwerk kwamen we er bijvoorbeeld achter dat hij zowel dit jaar als vorig jaar de Tour reed en in het begin van dit seizoen De Ster van Bessèges (daarover zo meer). En toen bleef er maar één naam over...

Zonder er nog verder omheen te draaien, maken we hier dus nu met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de naam bekend. Wil de echte spion van het peloton opstaan...? *tromgeroffel*: EDWARD THEUNS

Edward Theuns met geheimzinnige spionnenblik en -glimlach.

Ster van Bessèges

We wisten dat de spion van Sporza, Edward Theuns dus, in de Ster van Bessèges actief was omdat hij daar in een artikel van 9 februari jongstleden uitgebreid over schrijft. Hij schrijft onder andere dat we op Anthony Turgis moeten letten met het oog op de klassiekers. Dat bleek helemaal uit te komen. Hij heeft er kijk op dus.

Maar de spion van Sporza, Edward Theuns dus, schreef ook over... Edward Theuns. Een mooi staaltje inside humor, denken wij. We kunnen ons de taferelen in de ploegbus en in de groepsapp van Trek-Segafredo al voorstellen. Z'n ploeggenoten en goede maten uit het peloton weten namelijk ongetwijfeld van zijn spionschap en dan kun je je natuurlijk kostelijk vermaken met zinnetjes als:

"Van de Belgen maakte Edward Theuns het meeste indruk op mij. Ik was vooral verrast van zijn prestatie in de 3e rit (Theuns eindigde toen 2e in de etappe gewonnen door Wellens). Maar eigenlijk was de hele ploeg van Trek-Segafredo (Nibali, Pedersen, Theuns, Kirsch, Mullen, Mollema en Skjelmose) best wel indrukwekkend."

Bovendien is het een goede dekmantel als je af en toe ook een beetje over jezelf schrijft... Tot nu dan, want we're on to you, Edward!