Interview | Dylan van Baarle over voor eigen kans rijden: 'Ik zit helemaal op mijn plek bij INEOS Grenadiers'

Dylan van Baarle bekroonde een uitstekend jaar met een zeldzame medaille op de wegrit van het wereldkampioenschap. Vrijwel meteen kreeg hij de vraag: moet hij niet meer voor eigen kans rijden en is het gras niet groener bij de buren van INEOS Grenadiers? Van Baarle is glashelder.

Baarle
  • Dylan van Baarle Dylan van Baarle

Door je goede prestaties over het hele jaar en zeker door je zilveren medaille op het WK krijg je nu wel weer vaker de vraag die Wout Poels ook jarenlang kreeg: moet je niet vaker voor eigen kans rijden?

"Die vragen irriteren me niet, hoor. Maar ik snap alleen niet zo goed waar het vandaan komt. In de klassiekers kan ik mijn eigen ding doen in de ploeg en krijg ik de kansen die ik wil hebben. Dat ik dan in de Tour de France voor anderen moet rijden, vind ik niet gek. Daarvoor word ik tenslotte betaald. Zo makkelijk is het ook niet voor mij dat ik even kan zeggen: ik ga voor etappes in de Tour de France. De kans is veel groter dat ik met lege handen naar huis ga."

In de AD-podcast In het Wiel noemde Thijs Zonneveld je een renner die alles heel goed kan, maar net geen specialiteit heeft. Eens?

"Ja, daarmee ben ik het eens. Ik mis net de specialiteit die je nodig hebt om een grote kans te maken op etappezeges. Ik heb geen hele goede sprint. Ik ga redelijk bergop, maar niet goed genoeg om te winnen in bergetappes. Ik kan goed tijdrijden, maar niet goed genoeg om mee te doen met de echte specialisten. Geen van alle onderdelen is een echte specialiteit en tegelijkertijd is dat misschien weer mijn specialiteit. Een beetje Cruijffiaans, hè? Ik snap wel wat journalisten bedoelen als ze erover beginnen, maar ik vind het minder van toepassing bij mij."

"Bij Wout was dat heel anders. Hij heeft daadwerkelijk de capaciteit om top 10 te rijden in een grote ronde en bij hem zag je soms dat hij grote kansen op ritzeges liet liggen, omdat hij moest wachten op zijn kopman. Bij mij is dat veel minder van toepassing en ik vind het dan ook helemaal prima hoe het nu gaat. Ik zit prima op mijn plek bij Ineos Grenadiers."

Het hele verhaal met Dylan van Baarle is te lezen in onze herfstspecial, die vanaf deze week in de winkels ligt. Daarin verder verhalen met Heinrich Haussler, André Greipel, Florian Vermeersch, Tsgabu Grmay en Ellen van Dijk. Bestel 'm hier of nog beter: sluit een abonnement af zodat je iedere Wieler Revue standaard op je deurmat ontvangt!

Nieuws
  • Cor Vos