5 Onvergetelijke Jan Willem van Schip-gebeurtenissen die we nog mogen verwachten van deze heerlijke coureur

Onze redacteur keek in zijn Jan-Willem-van-Schip-glazen-bol en zag mooie dingen...

jan willem van schip

Na z'n Europese titel madison met Yoeri Havik zat Jan Willem van Schip opeens trillend als een rietje naast het podium na het EK-goud op de koppelkoers. De zoveelste bizarre gebeurtenis in het wielerleven van de flamboyante coureur. Onze redacteur liet z'n fantasie de vrije loop over wat ons nog meer te wachten staat...

1) Eddy Emmer-helm op het hoofd

Van Schip vindt na uitgebreid testen in de windtunnel uit dat de helmen die hij nu draagt veel minder aero zijn dan een good old Eddy Emmer op je hoofd zetten. En dus zien we Van Schip in 2023 voor het eerst met Eddy omgekeerd op z'n hoofd.

Van Schip vindt daarvoor een maas in de wetten van de UCI, want nergens in de reglementen rept de wielerbond over een verbod van het op het hoofd zetten van een stuk kinderspeelgoed in de vorm van Eddy Emmer als helm.

Eddy Emmer, emmertje vol! | Beeld: pinterest

2) Spreekt opeens vloeiend Swahili in interview na race

Van Schip verbaast vriend en vijand als hij na een gewonnen puntenkoers de verzamelde pers in het Swahili te woord staat en zegt dat hij voor de winst is gegaan in mtindo wa junkie wa kunusa - oftewel doorgesnoven junkie style.

3) Rijdt omnium op eenwieler en wint

Na de Eddy Emmer-helm op het hoofd blijft Van Schip innoveren. Hij komt erachter dat hij z'n kracht veel beter kwijt kan op een eenwieler en verrast vriend en vijand door er een omnium mee te winnen. Met name in de afvalkoers slaat-ie z'n slag, want daar gaat het erom niet als laatste je achterwiel over de streep te krijgen...

Van Schip op trainingskamp in Portland.

4) Zaagt Yoeri Havik op middenterrein doormidden in goochelact

Van Schip en Havik zorgen altijd voor spektakel in de koppelkoers (behalve op het WK straks omdat ze daar niet aan mee mogen doen), maar dat gaat Jan Willem nog niet ver genoeg. Direct na de koers zet hij op het middenterrein een hoge hoed op en trekt een cape met The Magnificient Shippie aan.

Havik gaat ondertussen in een kist liggen. Het publiek siddert en beeft als de eveneens bevende Van Schip een zaag ter hand neemt. Net op tijd heeft Van Schip weer een vaste hand en krijgen hij en Havik het publiek voor een tweede keer op de banken met een geslaagde doorzaagact!

5) Wint goud op de Olympische Spelen in Parijs met weer aan elkaar gelijmde Havik

De ultieme wraak voor dat gedoe met de UCI en KNWU nu. In 2024 zijn Jan Willem en Yoeri tot op het (weer aan elkaar gelijmde) bot gemotiveerd om revanche te nemen in Frankrijk. Met een magistrale koers winnen ze de madison (voor het duo Pogacar/Roglic, dat zich ook even op het baanwielrennen toelegde). Forza Van Schip!