Geen eremetaal voor Van Schip en Havik op Madison, Denen pakken goud

Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik zijn er niet in geslaagd een medaille te pakken op de Madison. De gouden plak ging naar het Deense duo Michael Morkov en Lasse Norman Hansen.

Spelen

In de beginfase van de wedstrijd zat het Nederlandse duo goed in de wedstrijd. Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik sprokkelden in het begin een hoop punten en reed lange tijd op een virtuele derde plek. Ze hadden dan ook lang uitzicht op een medaille, maar in de slotfase kwamen Van Schip en Havik te kort op de Madison, waar zeker in het begin amper een touw aan vast was te knopen. De eerste sprints werden veelal gewonnen door Ethan Hayter (Ineos Grenadiers) en Matthew Walls (BORA-hansgrohe) van Groot-Brittannië.

De wedstrijd werd pas echt opengebroken door Frankrijk. Even dreigden Benjamin Thomas en Donovan Grondin de concurrentie een rondje te lappen en daarmee twintig punten te pakken, maar dat gebeurde niet. Wel pakten ze de nodige punten, waardoor ze grote kans hadden op goud. Maar uiteindelijk waren het de Denen Morkov en Norman Hansen die meer punten pakten. De Belgen en Britten deden nog een mooie uitvalspoging op het einde, maar die kwam te laat.

Van Schip kon na afloop de NOS uit pure vermoeidheid eerst even niet te woord staan. Havik deed dat wel meteen. "Het was supersnel, iedereen deed mee om de punten. We zaten daar goed bij. Ik voelde wel: als het even stilvalt moeten we het proberen. We zitten er niet heel ver af. Als je iets kan doen en vijftien punten pakt, dan pak je misschien nog brons. Ik hoopte erop, maar het zat er nooit echt in. Misschien moeten we gewoon trots zijn dat we zo meedoen. Iedereen rijdt namelijk superhard. We moeten nog drie jaar door, denk ik."