Zonneveld vertelt dat Dylan van Baarle koppelkoers wilde rijden op Spelen: 'Kreeg geen groen licht van zijn ploeg

Volgens Thijs Zonneveld wilde Dylan van Baarle graag meedoen aan de koppelkoers op de Olympische Spelen.

Baarle

Dat vertelde Zonneveld in de podcast Hallo Parijs. Uiteindelijk geen Koppelkoers voor Van Baarle, want hij reed afgelopen weekend Clásica San Sebastián en zal normaal gesproken ook aan de start staan van de Vuelta a España.

De koppelkoers werd namens Nederland gereden door Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik. De wereldkampioenen van Glasgow in 2023. Alleen was vooral Van Schip uiteindelijk net niet goed genoeg om dat kunstje in Parijs te herhalen en ook olympisch kampioen te worden. "Hij was gewoon niet in orde", aldus Zonneveld.

"Met Jan-Willem kan het twee kanten op. Er zijn ook andere mensen voorgesteld om de koppelkoers te rijden met Havik. Tot aan Dylan van Baarle toe. Die kreeg alleen geen groen licht van zijn ploeg."

Vooral het opstellen van een programma bemoeilijkte het voor Team Visma | Lease a Bike. "Van Baarle is een ervaren baanrenner, een handaflossing kan hij wel, maar ja, je moet er wel specifiek voor trainen. Dan denkt een Visma: gaan we hier ja tegen zeggen? Dat zou waarschijnlijk wel betekenen dat hij de Tour de France niet had gereden."

Tour de France

Die reed hij uiteindelijk sowieso niet door een sleutelbeenbreuk opgelopen in de Dauphiné. "Maar om de Tour te winnen is hij een belangrijk puzzelstukje en op het moment dat je de planning maakt, zet je hem wel op de lijst. Hij had het er volgens mij best moeilijk mee, want hij wilde echt graag."

Uiteindelijk bleef het succesvolle duo Van Schip en Havik trouw aan elkaar. "Als Jan-Willem goed is, kan hij soms uithalen op de baan. Dan blijft hij maar gaan. Maar als hij dat niet doet... Je zag hem echt wegzakken. De hitte, vermoeidheid, niet in topvorm. Ik weet niet wat het was, want hij heeft ook geen commentaar gegeven na afloop."

Nieuws
  • Cor Vos