Waarom jonge Jumbo-sprinter Olav Kooij ook zomaar actief had kunnen zijn op deze Olympische Winterspelen

Olav Kooij is een multitalent, want ook in het schaatsen had hij het ver kunnen schoppen.

Kooij

Inmiddels zijn ze 'ploeggenoten': Remo Slotegraaf en Olav Kooij. De een als lid van de Team Jumbo-Visma opleidingsploeg in het schaatsen en de ander van de hoofdmacht van de wielertak. Ze kenden elkaar al, want in het verleden hebben ze tegen elkaar gestreden op het ijs. Sterker nog, begin 2019 pakte Kooij een zilveren medaille op de 3 kilometer bij de NK afstanden voor junioren. Achter Slotegraaf.

Als Team Jumbo-Visma Kooij voor het seizoen 2020 een contract aanbiedt in de wielerploeg, twijfelt hij desondanks geen moment. "Voor mezelf kwam de kans om verder te groeien als wielrenner gewoon eerder", vertelde hij eerder dit jaar tegen ProSkating. "Dat speelt mee in mijn keuze voor wielrennen, maar al met al heb ik altijd het gevoel gehad dat fietsen me makkelijker afging dan schaatsen. Het gevoel dat ik verder zou komen als wielrenner is vanaf het begin aanwezig geweest."

Kooij werd derde op het WK voor beloften

Slotegraaf is niet het enige schaatstalent dat Kooij goed kent, want met Jarle Gerrits van de opleidingsploeg van Team Jumbo-Visma is hij zelfs bevriend. Ze kennen elkaar van de Bredase schaatsvereniging De Striene. Gerrits is de sprinttoekomst van Nederland in het schaatsen, terwijl Kooij dat is in het wielrennen. "Ik heb regelmatig contact met Jarle", vertelde Kooij tegen ProSkating. "Ik heb lang met hem in de ploeg gezeten en daaruit is een vriendschap ontstaan."

"Zeker op de korte afstanden was hij veel beter. Als ik hem ergens kon kloppen dan was het op de duurafstanden. Op de fiets ben ik een pure sprinter, maar ik denk dat sprinters in het langebaanschaatsen beter te zijn vergelijken met sprinters in het baanwielrennen en marathonsprinters beter te zijn vergelijken met sprinters in het wegwielrennen. Ik ben in de jeugd ook weleens nationaal kampioen marathon geworden."

Kooij volgt de sport nog steeds op de voet en zet de televisie regelmatig aan als er schaatsen is. Voor zijn maatjes die hij kent, maar ook voor 'ploegmaat' Sven Kramer. "Ik reken Kramer tot een van mijn jeugdidolen. Puur omdat hij zoveel won en jarenlang de man is geweest van het Nederlandse schaatsen."