5 Verrassende weetjes over Annemiek van Vleuten die je (waarschijnlijk) nog niet wist

Net gestopt en gisteren blies ze 41 kaarsjes uit. Dit wist je nog niet over deze fantastische sportvrouw! (je raadt nooit waar ze is geboren..)

annemiek van vleuten

1) Annemiek van Vleuten werd op 8 oktober 1982 geboren in... Vleuten

Ze woont inmiddels al geruime tijd in Wageningen (waar ze studeerde, zie verderop) en ze groeide op in de Achterhoek, maar geloof het of niet: Annemiek van Vleuten werd geboren in het Utrechtse Vleuten.

Haar ouders zijn dan ook echte Utrechters. Vader Ton kwam oorspronkelijk uit de stad en moeder Ria uit het nabijgelegen Cothen. Toen haar vader een baan kreeg als gemeentesecretaris in Vorden verhuisde het gezin (met oudere zus Marian) naar de Achterhoek.

2) Op haar achttiende werd Annemiek lid van een voetbalclub

Van Vleuten was eerst een 'paardenmeisje', maar bij die sport miste ze de teamspirit en daarom besloot ze op haar achttiende te gaan voetballen bij SV Ratti, de plaatselijke club in Vorden. Ze compenseerde haar daar wat gebrekkige techniek met haar conditie.

Er kwam een einde aan die voetballoopbaan toen ze na twee meniscusoperaties ook nog haar kruisband afscheurde. Achteraf een geluk bij een ongeluk, want zoals je wel vaker hoort: de artsen adviseerden haar te gaan... fietsen! Maar zo heel gek was die transfer naar FC Utrecht dus niet...

3) Van Vleuten is afgestudeerd epidemiologe

Na haar VWO ging Van Vleuten studeren aan de Universiteit van Wageningen en wel een studie die de afgelopen jaren behoorlijk in de aandacht staat: epidemiologe.

4) Tijdens haar studietijd was ze lid van studievereniging De Veetelers

Wageningen is van huis uit een landbouwuniversiteit en dus heeft de studievereniging de schitterende naam De Veetelers. Bij die vereniging vierde Van Vleuten menig feestje, want ze heeft ten volle van het studentenleven genoten.

5) Pas op haar 25ste ging Annemiek serieus fietsen

Pas aan het einde van haar studententijd ging Van Vleuten écht fietsen. Ze was al heel lang geïnteresseerd in de sport en volgde de Tour ook op tv, maar verder dan wat reacreatieve rondjes kwam het niet. Pas in 2006 kwam ze erachter dat ze hard fietsen tegen andere vrouwen ook leuk vond. Een jaar later vroeg ze een licentie aan en werd ze lid van WV Ede. The rest is history...

De informatie voor dit artikel komt van de website van Annemiek van Vleuten

Beeld: Cor Vos